Ttela

Senapsfabr­iken laddar för

FJÄLLBACKA: ”LIKA VIKTIGT PÅ JULBORDET SOM SKINKA”

-

– Senap är lika viktigt på julbordet som skinka, rödkål och sill, säger Lena Willig Nordblom som startade företaget Badholmens senap i somras.

Intresset för mat är något som hon haft med sig sedan hon var liten. Hennes föräldrar har drivit flera restaurang­er i Strömstad och hon har mångårig erfarenhet som kock på olika ställen.

– MINA FÖRÄLDRAR hoppades att jag skulle utbilda mig till biblioteka­rie eller sjuksköter­ska. Men jag ville hålla på med matlagning och har jobbat ett antal år som kock och kallskänka.

Lena Willig Nordblom har tyckt om senap ända sedan hon var ett par år gammal och tankarna på att starta egen tillverkni­ng av senap har funnits en längre tid. Intresset för att starta egen tillverkni­ng kom på allvar i samband med att hon gick en kurs på Perstorps gård i Skåne i tillverkni­ng av senap.

– Det jag lärde mig var bland annat hur det går till att tillverka senap i liten skala.

I SOMRAS VAR det premiär för den lilla senapsbuti­ken och fabriken i Fjällbacka. Intresset var stort för de sorter som hon sålde. Just nu är det full fart med att ta fram och sälja julsenap. Ännu så länge ägnar hon sig åt detta vid sidan av det ordinarie jobbet som kock på en förskola. Hon använder namnet Badholmen på senapsburk­arna eftersom det är en känd plats i Fjällbacka med det namnet som hon kan se från sitt fönster där hon bor.

– Jag har sagt upp mig från jobbet i kommunen för att kunna satsa mer på tillverkni­ng av senap.

I dag säljer Lena Willig Nordblom senap till olika gårdsbutik­er, Bohusläns museum och på olika marknader.

– Jag hoppas kunna ägna två dagar i veckan åt att tillverka lokal senap när jag slutat på kommunen, säger Lena Willig Nordblom.

Lena Willig Nordblom har sagt upp sig från jobbet som kock i förskolan för att ägna mer tid åt att tillverka senap. Just nu är det full fart i senapsfabr­iken inför den stundande julen.

RESTEN AV ARBETSTIDE­N kommer hon att ägna åt arbete på olika restaurang­er och catering. Hon har arbetat inom restaurang­branschen i många år, bland annat på Sveriges ambassad i Oslo där hon lagade mat åt Lennart Bodström, som tidigare

 ?? Bild: INGVAR SPETSMARK ?? SENAPSFABR­IKÖR. I somras började Lena Willig Nordblom, bosatt i Fjällbacka, att tillverka lokal senap. Intresset för ägna mer tid åt detta. tillverkni­ngen är så stort att hon sagt upp sig från jobbet som kock för att
Bild: INGVAR SPETSMARK SENAPSFABR­IKÖR. I somras började Lena Willig Nordblom, bosatt i Fjällbacka, att tillverka lokal senap. Intresset för ägna mer tid åt detta. tillverkni­ngen är så stort att hon sagt upp sig från jobbet som kock för att

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden