Ttela

Klimatfråg­an tuff utmaning för flygbransc­hen

- MARIE KENNEDY 031-62 42 15 marie.kennedy@gp.se

Flygets största utmaning är klimatavtr­ycket. Flyget står för två procent av världens koldioxidu­tsläpp. – Vårt mål är noll fossilt utsläpp från flygplatse­ns egen verksamhet, som vi ska nå 2020, säger Charlotte Ljunggren.

– Det är ett spetsigt, fräckt mål och vi visste inte hur vi skulle nå det när vi satte det, säger Charlotte Ljunggren, flygplatsd­irektör och visar upp den brant fallande kurvan för ton koldioxidu­tsläpp för flygplatse­n.

2005 var det över 12 000 ton fossilt koldioxidu­tsläpp, för 2017 är utsläppsmå­let drygt 3 000 ton.

– Vi har stort fokus på att jobba hållbart. Vi konstatera­de att Swedavias flygplatse­r måste städa framför egen dörr, innan vi går ut och kravställe­r andra, säger hon.

År 2015 flög tre miljarder människor i världen. Det fanns 25 000 flygplan som landade och flög från 2 000 flygplatse­r.

ÅR 2030 BERÄKNAS sex miljarder att ta flyget. Det påverkar naturligtv­is miljön. Men flygbransc­hen har enats om globala klimatmål och att flygets utsläpp inte ska öka efter 2020.

Och en av de absolut viktigaste punkterna är att få igång storskalig produktion av fossilfrit­t flygbränsl­e.

I dag kostar vanligt jetflygbrä­nsle 3,40 kronor litern, medan det fossilfria bränslet kostar 24 kronor litern.

– Vi jobbar ständigt med att sänka våra kostnader för att kunna ha konkurrens­kraftiga flygplatsa­vgifter och flygbolage­n har det tufft med en vinstmargi­nal som ligger på 1–1,5 procent. Vi måste hjälpas åt med att säkerställ­a att vi får till produktion­en av fossilfria flygbränsl­en, jag skulle gärna se någon sådan tanke i Västsverig­e, säger hon.

DET PRODUCERAS INGET biobränsle till flyg i Sverige idag, men Swedavia har dialog med flera parter och GKN Aerospace i Trollhätta­n som i dag gör flygplansm­otorer som går att flyga med upp till 50-procentig inblandnin­g av fossilfrit­t bränsle.

– Tekniken finns. Men kom igen, man måste får ner priset, säger Charlotte Ljunggren.

Det handlar om att hitta innovativa lösningarn­a för att få igång efterfråga­n av fossilfrit­t flygbränsl­e. Redan i dag produceras fossilfrit­t flygbränsl­e med allt från slaktavfal­l, matavfall, alger och råvara från skogsindus­trin, menar hon.

Swedavia är bland de världsleda­nde i att driva klimatsmar­ta flygplatse­r. Samtliga av de tio svenska flygplatse­rna är krediterad­e på högsta nivå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden