Ttela

Port City

- MARIE KENNEDY 031-62 42 15 marie.kennedy@gp.se

Varje år flyttar det in 15 000 personer till Västsverig­e, och statistisk­t flyger de 2,3 gånger per år.

– Tre miljarder människor reser däruppe i luften årligen, säger Charlotte Ljunggren, och pekar mot himlen.

– Vart 15:e år fördubblas antalet flygresor. Då kan man tänka Gud ska vi flyga så mycket?! Men varför ska inte folk i Asien och Öst- europa få det lika bra som vi har haft det? Och det är där tillväxten kommer. Det är där det ökar och det är där man ser att det finns ett sug efter upplevelse­r och att upptäcka nya ställen i världen. Urbaniseri­ngen och flygmarkna­den ökar, så vi slår ”all time high” här, månad för månad, säger hon.

LANDVETTER AIRPORT HAR haft en tillväxt med över fyra procent per år, och ökningstak­ten har gjort att allt fler flygbolag är intressera­de av att etablera. Bara under det här året har Landvetter fått tio nya flyglinjer, och det är ett stort tryck från Östeuropa som vill komma hit och vice versa.

– Släkt- och vänturisme­n är fantastisk och står för 25 procent. En av fyra resenärer har en personlig koppling till utlandet; Iran, Irak, Polen och Finland. Det är så det ser ut i Västsverig­e, säger Charlotte Ljunggren.

Men en stor sak finns kvar på Charlotte Ljunggrens önskelista – ett snabbtåg mellan Göteborg och Borås, där resan till flygplatse­n tar en kvart – eller att åtminstone få en regionalpe­ndel. Men det förutsätte­r att Västlänken kommer på plats.

– Vi vill bygga och få ett större upptagning­sområde, och för att man ska kunna resa hållbart till och ifrån flygplatse­n. Just nu är vi tacksamma och glada för att vi har fått med en järnväg som en utpekad brist i den nationella planen, säger hon.

 ??  ?? cernens första blomsterbu­tik mitt i ankomstahl­len, och till stora reklamskär­mar. ”Den butiken går berättar hon.
cernens första blomsterbu­tik mitt i ankomstahl­len, och till stora reklamskär­mar. ”Den butiken går berättar hon.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden