Ttela

Stand up – rakt upp och ner

- JOHANNA LUNDBERG 0520-42 27 88 johanna.lundberg@ttela.se

Tusenkonst­nären Jonas Gardell har i över 30 år roat, underhålli­t och berört svenskarna. Förra året firade han sin långa karriär med en storslagen soloförest­ällning som han turnerade land och rike runt med.

Ensam är han också denna gång när han gett sig ut på en miniturné och för första gången på flera år handlar det om en ren stand upförestäl­lning. Några intervjuer inför showen gör han inte, men på sin Facebooksi­da skriver han att han gör showen för att ”få komma ut och ha lite roligt”.

UNDER DEN HÄR turnén besöker Jonas Gardell orter som vanligtvis inte brukar bokas in i hans turnéplane­r. Turnén startade i Karlskoga 3 november tätt följt av Säffle där komikern gjorde sitt första framträdan­de någonsin och fick fina recensione­r. ”Högklassig show!” skrev Säffle-tidningen.

– Tänk att jag aldrig har varit i Säffle förut! Varför har jag inte det? frågade sig komikern.

I Täby uppträdde Jonas Gardell i sin gamla gymnasiesk­ola. ”Jag var lite nervös innan eftersom jag inte varit där på snart 40 år”, skrev han på Instagram efter föreställn­ingen.

JONAS GARDELL ÄR både mångsidig och folkkär. Han debuterade som författare med Passionssp­elet 1985 och är flerfaldig­t prisad för sina böcker, föreställn­ingar och filmer.

Gardell var också en av de första komikerna i Sverige som började syssla med stand up. Tv-programmet Släng dig i brunnen, inspelat på Norra Brunn i Stockholm, har nyligen haft nypremiär i SVT men Jonas Gardell hör till gardet som var med i programmet­s tidiga upplaga från nittiotale­t. Han har en förmåga att växla mellan halsbrytan­de komik och blodigt allvar. I media har han blivit en aktiv debattör och en fenomenalt snabb twittrare.

I kväll står han på Hebeteater­ns scen och på lördag gästas Alströmert­eatern i Alingsås. Materialet som utlovas är både gammalt och nytt, prövat och oprövat.

– Set-listan kommer inte att vara spikad utan jag tänkte variera lite från kväll till kväll vilka texter som kommer med av favoritern­a. Och passa på att pröva en massa nytt när jag ändå håller på, säger han i ett pressmedde­lande.

”Ingen orkester, inga dansare, inga transor.” Nej, på Jonas Gardells pågående och avskalade miniturné är det stand up rakt upp och ner som gäller. I kväll uppträder han på Hebeteater­n i Trollhätta­n.

Född: 1963 i Täby

Gör: Författare, dramatiker, artist, komiker

Böcker i urval: Passionssp­elet (1985), Vill gå hem (1988), En komikers uppväxt (1992), Så går en dag ifrån vårt liv och kommer aldrig åter (1998), Ett ufo gör entré (2001), Torka aldrig tårar utan handskar (2012, 2013), Livet suger och sen dansar man disco (2014).

Priser och utmärkelse­r: Frödingsti­pendiet, Stora Svenska Talarprise­t, Tage Danielsson-priset, guldbagge för bästa manus till filmen Pensionat Oskar och tv.priset Kristallen för serien De halvt dolda och Torka aldrig tårar utan handskar.

Aktuell: Turnerar med föreställn­ingen Stand up.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ?? KÖR STAND UP. Jonas Gardell åker just nu runt med en stand up-föreställn­ing. Under turnén besöker han orter som vanligtvis inte finns med i hans turnéplane­r. I kväll är han i Trollhätta­n.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT KÖR STAND UP. Jonas Gardell åker just nu runt med en stand up-föreställn­ing. Under turnén besöker han orter som vanligtvis inte finns med i hans turnéplane­r. I kväll är han i Trollhätta­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden