Ttela

Annelie rullar igång ett nytt filmprojek­t

- SVEN-GUNNAR SVENSSON 0521-57 59 07 sven-gunnar.svensson@ttela.se

Människors egna berättelse­r står i centrum när regissören bakom Welcome to Järbo state, skissar på en ny dramadokum­entär som utspelar sig i en buss. – Jag vill få folk att stanna upp och tänka till ett ögonblick, hur vi lever våra liv, hur vi vill leva och vart vi är på väg, säger Annelie Olsson.

Hon tycker att det saknas en film om vårt samtida Sverige, som bygger på människors egna berättelse­r. Därför kommer flertalet av de medverkand­e i dramadokum­entären Tänk om att spela sig själva, eller gestalta någon annan. Syftet är att spegla vad som händer i landet, här och nu.

– Jag har lagt märke till förändring­ar i samhället på många plan, det har blivit ett hårdare klimat, trots att vi aldrig har haft det så bra. Det blir väldigt tydligt när man betraktar människor som inte valt att vara tillsamman­s, som på en buss.

ANNELIE OLSSON VILL få folk att börja reflektera, och stanna upp en stund i bruset.

– Filmen tar inte ställning politiskt men jag vill att folk ska ta ställning och tänka till. Jag vill mana till lite eftertänks­amhet, tänk om jag hade varit den hemlösa personen på sätet bredvid mig, tänk om jag hade varit en ensamkomma­nde pojke, tänk om... det går att få många associatio­ner till dessa ord.

Den dalsländsk­a filmregiss­ören och producente­n från Dals-rostock känner inte till att det har gjorts en liknande dramadokum­entär tidigare.

– Vad jag vet är det den första roadmovien i sitt slag.

FILMEN TÄNK OM ska utspela sig på en buss mellan Göteborg och Jönköping och omkring 120 personer ska gå av och på längs resan, som representa­nter för landets befolkning.

Ombord på bussen och längs färden sker oväntade möten och händelser, vilket bildar ramen för berättelse­n.

Exempelvis ska delar av Skålleruds kyrkokör medverka, liksom en god man och en journalist från Norrland. De spelar sig själva men det är svårt att hitta en främlingsf­ientlig person som gör det så i det fallet tar någon annan över den rollen.

– Mobiltelef­onerna spelar en viktig roll i filmen. Vi stirrar hela tiden ner i dem men plötsligt börjar två personer prata med varandra och i stället för att prata via sociala medier inleds en dialog.

Annelie Olsson är i full gång med förberedel­serna och det är många bollar i luften samtidigt för att samordna allt och finansiera projektet. När TTELA möter henne i Vänersborg en kall vinterdag går hon på kryckor i väntan på en höftledsop­eration. Filmprojek­tet verkar dock rulla på planenligt.

– Jag förhandlar just nu med ett bussbolag, det ska ordnas musik till filmen och så är det mycket teknik som kostar pengar. Det krävs också tillstånd för att filma från luften så det händer mycket just nu, säger hon samtidigt som intervjun blir avbruten av ett jobbsamtal.

Luften vibrerar av kreativite­t.

”Jag vill mana till lite eftertänks­amhet, tänk om jag hade varit den hemlösa personen på sätet bredvid mig, tänk om jag hade varit en ensamkomma­nde pojke, tänk om...” ANNELIE OLSSON

regissör

DOKUMENTÄR­EN HAR EN budget på cirka 1,8 miljoner kronor, en riktig lågbudgetp­roduktion, som regissören uttrycker det. Hon ska söka pengar från bland annat Film i Väst och Svenska Filminstit­utet men en kvinna som är otålig av naturen kan inte vänta in dessa eventuella slantar. Hon söker även ett startkapit­al från folk i allmänhet via en kampanj på sociala medier, en slags ”folkfinans­iering” som Annelie Olsson kallar det.

En del medverkand­e har redan knutits upp, bland annat busschauff­ören Franco Iaconelli och Aminah Al Fakir, skådespele­rska och musiker.

– Franco har jag åkt buss med flera gånger och jag frågade om han ville provfilma för rollen som busschauff­ör. Och han är med.

Inspelning­arna av filmen Tänk om beräknas ske i maj och premiären blir under sommaren, fem år efter att Welcome to Järbo State visades första gången.

 ?? Bild: SVEN-GUNNAR SVENSSON ?? PÅ VÄG. Annelie Olsson jobbar med en ny dramadokum­entär, roadmovien Tänk om, som ska utspela sig på en buss genom Sverige. Vilken typ av buss, eller vilket bolag det blir är inte klart ännu.
Bild: SVEN-GUNNAR SVENSSON PÅ VÄG. Annelie Olsson jobbar med en ny dramadokum­entär, roadmovien Tänk om, som ska utspela sig på en buss genom Sverige. Vilken typ av buss, eller vilket bolag det blir är inte klart ännu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden