Ttela

Jazzkvarte­tt gör Trollhätte­premiär

- JOHANNA LUNDBERG

På lördag gästas Folkets Hus och Trollhätta­n för första gången av jazzkvarte­tten Orfeus Wärdig Tsoukalas Quartet.

Trollhätta­ns Jazzföreni­ngs höstprogra­m börjar närma sig sitt slut. Två konserter återstår, varav den ena äger rum nu på lördag. Då är det dags för Trollhätte­sonen och saxofonist­en Orfeus Wärdig Tsoukalas att för första gången spela på hemmaplan.

– Ja, det ska bli väldigt roligt. Det är första gången som jag spelar profession­ellt i Trollhätta­n, säger han.

Orfeus bor i Göteborg där han är utbildad vid Musikhögsk­olan. Han växte upp på Dannebacke­n i Trollhätta­n och som barn började han spela i den kommunala musikskola­n där han hade jazzmusike­rn Attila Sasvarimen som lärare. Men det var först i 20-årsåldern som han insåg att det faktiskt kunde finnas en framtid som musiker. Ett år på Skurups folkhögsko­la gav honom chans att riktigt grotta ner sig i musicerand­et.

– Folkhögsko­lor är en bra möjlighet att prova på något och verkligen få djupdyka i det. Jag blev helt dedikerad till musiken och gick i princip Slussen discothequ­e Lipz, Trollhätta­n Lördag omkring hela dagarna med en saxofon i munnen.

På folkhögsko­lan mötte han också de tre jazzmusike­r som i dag utgör Orfeus Wärdig Tsoukalas Quartet – Daniel Edvardsson, gitarr, Simon Petersson, bas, och Kristoffer Rostedt, trummor.

– Vi strävar efter att spela modern jazzmusik men med stor respekt för jazzens traditione­r.

2015 släppte kvartetten sin debutskiva Prologue.

– Den känns fortfarand­e aktuell på många sätt och vi kommer att spela en hel del från den på lördag.

Det blir också en del turnerande utomlands för saxofonist­en. Orfeus, som har rötter i Grekland på sin pappas sida, medverkar också i grekiska The next step quintet som han försöker spela tillsamman­s med så ofta han får möjlighet.

– Jag ska ner över jul på en turné där jag också ska föreläsa på några skolor.

Till de musikalisk­a förebilder­na hör John Coltrane och Mark Turner. Förra veckan kunde Trollhätte­sonen ses spelandes på klubben Nefertiti i Göteborg i samband med en hyllningsk­onsert till saxofonist­gurun Coltrane.

”Jag blev helt dedikerad till musiken och gick i princip omkring hela dagarna med en saxofon i munnen” ORFEUS WÄRDIG TSOUKALAS

jazzmusike­r och saxofonist

Idén om att låta Slussens discothequ­e återuppväc­kas i våras har onekligen blivit en succé, trots att klubbens skapare Paul ”Paljett” Sahlin till en början var lite tveksam till om 40-plussarna verkligen skulle pallra sig iväg på disco. Det gjorde de – flera gånger om till och med. Under sommaren och hösten har ytterligar­e ett par Slussenkvä­llar arrangerat­s och på lördag är det dags igen. Kvällens DJ:S som sköter underhålln­ingen är Ola Alvgrim och Tomas Kangasoja. 70-, 80-, och 90-talsdisco står på menyn och givetvis är Paul Paljett på plats och minglar med kvällens gäster.

 ?? Bild: PRIVAT ?? Saxofonist. Orfeus Wärdig Tsoukalas är född och uppväxt i Trollhätta­n.
Bild: PRIVAT Saxofonist. Orfeus Wärdig Tsoukalas är född och uppväxt i Trollhätta­n.
 ?? Bild: SEBASTIAN LAMOTTE ??
Bild: SEBASTIAN LAMOTTE

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden