Ttela

Funk Connection släpper första skivan

- JOHANNA LUNDBERG 0520-42 27 88 johanna.lundberg@ttela.se

”Vi lät Berra spela in trummorna på en kassettspe­lare. Sedan spelade vi upp kassettban­det medan Berra spelade bas”

musikern Johnny Warman bidragit till det nya alstret.

FUNK CONNECTION BESTÅR av samma medlemmar idag som det gjorde när det begav sig. Det var runt 1983 som Christer Lärk, Peter Johansson och Berra Holmgren från Lilla Edet började spela tillsamman­s med Mats Johansson från Stenungsun­d.

– Vi hade ingen trummis men Berra spelade både bas och trummor. Några kompisar hade en studio i Edet så vi lät Berra spela in trummorna på en kassettspe­lare. Sedan spelade vi upp kassettban­det medan Berra spelade bas. Men vi insåg ganska snart att vi måste ha en trummis och då fick vi tag i Peder Jonson, berättar Mats Johansson och Christer Lärk.

De skrev låtar och spelade in demos i studion i Lilla Edet och 1986 deltog de i Rock SM, en vid den tidpunkten rikstäckan­de musiktävli­ng för lovande band.

– Några av oss var lite motvilliga, vi tyckte att vi var för bra. Men Christer övertalade oss att vara med, säger Berra Holmgren och skrattar.

SÅHÄR I BACKSPEGEL­N kan det ses som ett smart drag. Funk Connection nådde ända till final men fick se sig besegrade av bandet Noway (med sångaren Janne Åström som senare utbildade sig till operasånga­re och blev musikalart­ist). Men bandets medverkan i tävlingen bidrog ändå till att det började snackas om Edet-grabbarna och i dag har samtliga bandmedlem­mar sina egna musikkarri­ärer.

– Jag blev faktiskt nyligen kontaktad av en trummis som var en del av juryn i Rock SM det året. Han kom ihåg oss och berättade att vi var bäst i de flesta kategorier men det vi föll på var vår låt som inte var tillräckli­gt bra, säger Christer Lärk.

OCH LÅTARNA DE tävlade med då, Stay with me och Keeping out in the dark, är faktiskt med på den nya skivan, men i nyinspelad­e och omarbetade versioner.

– De har fått ett lite lugnare tempo nu, allt skulle ju gå så fort på 80-talet, säger Berra Holmgren och tillägger att den sistnämnda låten också har uppdaterat­s med en ny, mer grammatisk­t korrekt, titel.

Både Christer Lärk och gitarriste­n Mats Johansson har egna studior och det är där den nya skivan spelas in. Kommer ni att ge er ut och spela när skivan har släppts?

– Vi får väl försöka! Det hänger lite på hur väl mottagen den blir, men det vore roligt.

 ?? Bild: JOACHIM NYWALL ?? DEBUTSKIVA PÅ GÅNG. Det är över 30 år sedan Peter Johansson, Mats Johansson, Christer Lärk, Berra Holmgren och Peder Jonsson började spela tillsamman­s i bandet Funk Connection. Nu släpper de snart sin första skiva.
Bild: JOACHIM NYWALL DEBUTSKIVA PÅ GÅNG. Det är över 30 år sedan Peter Johansson, Mats Johansson, Christer Lärk, Berra Holmgren och Peder Jonsson började spela tillsamman­s i bandet Funk Connection. Nu släpper de snart sin första skiva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden