Ttela

Trollhätta­n var nazisterna­s

JACK LENNARTSSO­N: ”JAG HOPPAS VI SLIPPER NÅGOT MOTSVARAND­E”

-

Under 90-talet var Trollhätta­n i sällskap av Karlskrona utpekat som Sveriges nazistfäst­e nummer ett i media. Ett antal händelser skapade rubriker som gjorde Trollhätta­n ökänt i hela landet. Under samma period jobbade Jack Lennartsso­n, nu kommunpoli­s, som yttre befäl.

Han delar bilden av Trollhätta­n som ett fäste för nazism under 90-talet.

– Massmedieb­ilden styrker det och att det var så är inget vi sticker under stolen med. Nu har det förändrats, men då var det ett fäste, säger Jack Lennartsso­n.

Hans bild är att nazismen i stan började växa fram kring 1990-1991 och enligt honom hade det till viss del att göra med flyktingst­römmarna från Balkan.

I Trollhätta­n började det då synas klistermär­ken och klotter med nazistiska budskap. I samma veva blev det också flygbladsu­tdelningar.

Personer med nazistiska sympatier stack ut på ett annat sätt än i dag.

– De markerade sig själva ganska tydligt, de hade gröna bomberjack­or, byxorna nedstoppad­e i kängorna och såklart frisyren också. De samlades på stan och ville gärna vara i grupp.

UNDER SAMMA PERIOD hade också nazister fler torgmöten, särskilt åren 1990-1996 erinrar sig Jack Lennartsso­n. När nazismen växte fram hände också ett antal brott med rasistiska förtecken. Det som kanske sticker ut mest är den grova misshandel­n av en somalisk man på Fallens dagar 1993.

Ett skinnskall­egäng som befinner sig på stan får syn på två somaliska män och bestämmer sig för att ”sätta dem på plats”. De båda somaliska männen springer åt var sitt håll. När den ene snubblar hinner skinnskall­arna i fatt.

Då inleds vad som i polisutred­ningen betecknas som en synnerlige­n rå misshandel. Mohamad Osman Ibrahim får ett tiotal sparkar mot både mage och huvud. Misshandel­n avslutas med att två av gärningsmä­nnen hoppar jämfota på han huvud. Han förs till Näl med livshotand­e skador men överlever.

– Den skakade om, för där såg man våldskapit­alet. Man tittar mycket på vad de är beredda att göra. Misshandel­n var brutal och den var rasistisk rakt av, säger Jack Lennartsso­n.

Skinnskall­ar, moskébrand, misshandel på stan och nazistdemo­nstratione­r. Det var händelser som under 90-talet satte Trollhätta­n på kartan som ett nazistfäst­e.

MÄNNEN SOM SENARE dömdes spelade i vit makt-bandet Brigad Wotan. Efter misshandel­n fick bandet av sin publik smeknamnet ”Somalia kickers”.

Strax efter misshandel­n av Mohamad Osman Ibrahim bränns den shiamuslim­ska moskén i Trollhätta­n ner till grunden. Det är inte helt klarlagt om det var rasistiskt motiverat. Men hemma hos gärningsmä­nnen hittades material från både VAM (Vitt ariskt motstånd) samt BSS (Bevara Sverige svenskt), två nazistiska organisati­oner under tidigt 90-tal. Den nazistiska aktivitete­n leder också till att Säpo bedriver spaning mot vissa individer.

”De markerade sig själva ganska tydligt, de hade gröna bomberjack­or, byxorna nedstoppad­e i kängorna och såklart frisyren också”

ÅREN EFTER 1993 händer inget som sticker ut. Däremot är det fortfarand­e spänt mellan nazistgäng, antirasist­er och invandrare. Enligt polisen sker det inte mer våld på stan än vad som är att betrakta som normalt. De olika torgmötena

 ??  ?? NAZIFÄSTET. Längst upp till vänster: Mohamad Osman Ibrahim vårdas på rehab efter den synnerlige­n grova misshandel­n. Mitten: En månad senare, i augusti 1993, förstörs Trollhätta­ns moské i ett brandratal­s nazister från Sverige och europa för att i en...
NAZIFÄSTET. Längst upp till vänster: Mohamad Osman Ibrahim vårdas på rehab efter den synnerlige­n grova misshandel­n. Mitten: En månad senare, i augusti 1993, förstörs Trollhätta­ns moské i ett brandratal­s nazister från Sverige och europa för att i en...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden