Ttela

Digital vård blir regional satsning

NYHETER: Redan till årsskiftet kan det vara möjligt att söka vård för feber, utslag, bett och andra hälsofrågo­r genom en app som regionen har utvecklat, som ett komplement till den vanliga vården.

- MARIA HALL 0520-42 26 00 maria.hall@ttela.se

Regionens egen lösning för digital vård kan vara fullt utvecklad redan till årsskiftet. Den egna appen, Närhälsan online, är i slutfasen av utveckling­en.

Sedan juni förra året har regionen testat videobaser­ade möten genom ett pilotproje­kt där bland annat ungdomsmot­tagningar och vårdcentra­ler deltagit. Nu går utveckling­en vidare, men ännu måste några beslut få klartecken innan appen släpps.

– Vi jobbar på för fullt, säger Charlotte Larsson Lundholm, projektled­are för Närhälsan online.

HON BERÄTTAR ATT den digitala lösningen är ett önskemål från invånare, och nu införs som ett komplement till den vanliga vården. Genom appen ska man bland annat kunna boka videotid hos en läkare och sedan bli uppringd.

– Man ska inte alltid behöva sitta i väntrum, säger Charlotte Larsson Lundholm.

Läkaren som ringer upp kan vara vem som helst inom Närhälsans vårdcentra­ler. De som bokar en videotid kan alltså inte förvänta sig att mötas av en läkare från den lokala vårdcentra­len.

– Man kopplas upp till den läkarkonta­kt som är i tjänst, och det kan vara läkare från vilken vårdcentra­l som helst inom området, säger Charlotte Larsson Lundholm.

Alla ärenden går inte att sköta över video, men de flesta enklare konsultati­oner menar projektled­aren ska gå att lösa genom videosamta­l.

– Självklart går det inte att exempelvis utföra kirurgi, men enklare råd och hjälp kan vara jättebra att ge över ett videosamta­l, säger hon.

DE LÄKARE SOM kommer att delta i satsningen och ha videosamta­l har fått utbildning i tillvägagå­ngssättet. Man har också undersökt vilka ärenden som man kan ta över videosamta­l, och vilka som inte går att lösa.

– Något som är viktigt att poängtera är att det här är ett komplement till ordinarie utbud, så även om det inte passar för alla stänger det ingen ute. Det ordinarie utbudet finns fortfarand­e kvar, säger Charlotte Larsson Lundholm.

EXAKT NÄR TJÄNSTEN kommer att vara tillgängli­g kan inte projektled­aren svara på i nuläget, men förhoppnin­gsvis är det klart till slutet av året eller början av nästa. Att de inte släpper appen än beror på att de vill att det ska ha högsta kvalitet redan från början.

– Vi är en stor vårdgivare och vill kunna hålla bästa möjliga kvalitet, säger Charlotte Larsson Lundholm.

Än så länge är det främst privata aktörer såsom Kry och Min doktor som tagit plats på den digitala marknaden, men även andra regioner har satsat. Bland annat har Region Jönköping tidigare lanserat sin digitala lösning, Bra liv nära. Även Region Skåne är på gång med ett pilotproje­kt.

 ?? Bild: HOSSEIN SALMANZADE­H/TT ?? VÅRDKONTAK­T. Västra Götalandsr­egionen lanserar snart en egen app, där du kan möta din läkare genom mobilen.
Bild: HOSSEIN SALMANZADE­H/TT VÅRDKONTAK­T. Västra Götalandsr­egionen lanserar snart en egen app, där du kan möta din läkare genom mobilen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden