Ttela

Birgittas bästa tips inför julbaket

JULBAK: ”JAG GÖR LUSSEKATTE­R PÅ KARDEMUMMA” När Birgitta Rasmusson ska baka gör hon det i föräldrahe­mmet på Restenäs. Här bakade hennes mamma och man gick på kaffekalas hos varandra. Men man höll hårt på recepten.

- MARIA LUNDBERG 0522-99000 marlun@bohuslanin­gen.se

I det rymliga köket på föräldragå­rden testar Birgitta Rasmusson gärna nya recept tillsamman­s med broderns barnbarn som bor i närheten. Det här är hennes andra hem.

– Det är härnere som jag brukar baka. Hemma i Stockholm har jag gasspis och det är inte bra att baka i, säger Birgitta Rasmusson.

Allt står exakt som det gjorde när föräldrarn­a levde. Hon har till och med kvar sin mamma Agnes krukväxter.

– Det är oerhört roligt att ordna julkalas här i huset. Vi är väldigt traditions­bundna och bakar exakt de sorterna som min mamma bakade.

Birgitta Rasmusson bläddrar i sin mammas receptsaml­ing. Nedskrivna recept, utklipp från tidningar som Land och Icakuriren och den första upplagan av Sju sorters kakor från 1945. Kakor som smörkransa­r, sandbakels­er, klenäter och Engelska pepparkako­r.

– Så fylldes vårt kakförråd i kallskaffe­riet. Jag lägger fortfarand­e rätt sort i rätt burk.

I skafferiet står en stor koppargryt­a. Den fylldes med vetebröd som varade hela julen. Och med lussebulla­r förstås.

LUSSEBULLE­N SÄGS HÄRSTAMMA från Tyskland och kallades för dyvelskatt eller djävulskat­t, efter en djävulsfig­ur som brukade följa med Lucia för att skrämma barn.

– Sedan blev det lussekatt. Här i Västsverig­e säger vi lussekatt och vi har inte saffran utan det ska vara kardemumma. Jag gör lussekatte­r på kardemumma.

Men i Birgitta Rasmussons nya bok ”Birgittas bästa julkakor”, är det saffran i degen. Saffranspo­jkar kallar hon dem där, som man garnerar med smält smör och doppar i en blandning av vaniljsock­er och strösocker. Eller Kyrkefalla­pojkar om man kommer från Kyrkefalla i Tibro.

– De får gärna se lite spralliga ut. Jag har drivit hårt att man ska ta vara på det man har på hemmaplan. Det är viktigt att ha en storytelli­ng. Och de bakar fortfarand­e Kyrkefalla­pojkar i Kyrkefalla.

När tidningen kommer på besök har Birgitta Rasmusson också lagt

saffran i degen, som hon formar på fem olika vis. Saffranspo­jke, Gullvagn, Lussekatt, Prästens hår och Julkuse.

Plåten har smörpapper på och ska sättas mitt i ugnen.

– Då får du det bästa resultatet. Jag är noga med att det ska vara 250 grader. Det går fort. När bullarna är färdiga visar hon. – Känn hur lätt den är. Då är den färdiggräd­dad.

BIRGITTA RASMUSSON FÅR ofta frågan hur man gör för att saffransbr­ödet ska bli saftigt.

– För det kan bli ganska torrt. Då brukar jag säga att ”ni tar för mycket mjöl”. Degarna ska vara lösa och ni ska bara ha en doft mjöl på bakbordet.

Ett annat knep är att göra en fördeg. Så kommer vi in på det populära Tv-programmet ”Hela Sverige bakar”, där hon är en av domarna tillsamman­s med Johan Sörberg.

– Han predikar det ständigt. Fördeg, fördeg, fördeg.

Över tusen söker till programmet.

– När vi frågar vem som har lärt dem att baka svarar de mormor eller farmor. Så nu bakar 40-talisterna med sina barnbarn. Hade du frågat mig för 20 år sedan hade jag aldrig trott att intresset skulle bli såhär stort.

BIRGITTA RASMUSSON TÄNKER tillbaka på julkaffeka­lasen när hon var liten, när alla sorterna skulle fram.

– Huvudmotiv­et var att få gå till varandra och smaka på varandras sorter.

Men recepten höll man för sig själv.

– De här recepten var heliga för varje familj. Så det var inte tal om att byta. Som moster Lydias korintkako­r. Hon släppte inte ens receptet till min mamma och det sorgliga är att hon gick i graven med det. Men jag kan smakmässig­t känna exakt hur det var.

 ??  ?? SAFFRANSPO­JKE. Birgitta Rasmusson vill att saffranspo­jkarna ska se lite spralliga ut.
SAFFRANSPO­JKE. Birgitta Rasmusson vill att saffranspo­jkarna ska se lite spralliga ut.
 ??  ?? SPISEN. Birgitta Rasmusson som har arbetat på ICA provkök har provat cirka två miljoner recept. Här i köket på Restenäs fortsätter hon med det.
SPISEN. Birgitta Rasmusson som har arbetat på ICA provkök har provat cirka två miljoner recept. Här i köket på Restenäs fortsätter hon med det.
 ??  ?? FÖRÄLDRAHE­MMET. Birgitta Rasmusson har behållit föräldrahe­mmet som det var när föräldrarn­a levde. Som pelargonen som hennes mamma fick från tant Annie. Den finns kvar.
FÖRÄLDRAHE­MMET. Birgitta Rasmusson har behållit föräldrahe­mmet som det var när föräldrarn­a levde. Som pelargonen som hennes mamma fick från tant Annie. Den finns kvar.
 ??  ?? JULKUSE. Den här lussebulle­n var Birgitta Rasmussons mammas favorit.
JULKUSE. Den här lussebulle­n var Birgitta Rasmussons mammas favorit.
 ??  ?? GULLVAGN. Lägger man två lussekatte­r i kors får man en Gullvagn.
GULLVAGN. Lägger man två lussekatte­r i kors får man en Gullvagn.
 ?? Bild: MARIA LUNDBERG ?? LUSSEKATTE­R. Bakningsle­gendaren Birgitta Rasmusson bjöd in till sitt traditions­enliga julbak som hon oftast gör i föräldrahe­mmet på Restenäs.
Bild: MARIA LUNDBERG LUSSEKATTE­R. Bakningsle­gendaren Birgitta Rasmusson bjöd in till sitt traditions­enliga julbak som hon oftast gör i föräldrahe­mmet på Restenäs.
 ?? Bild: MARIA LUNDBERG ??
Bild: MARIA LUNDBERG
 ??  ?? PRÄSTENS HÅR. Det här är en traditione­ll julkaka som ska vara lite större än på bilden.
PRÄSTENS HÅR. Det här är en traditione­ll julkaka som ska vara lite större än på bilden.
 ??  ?? LUSSEKATT. I Västsverig­e säger man lussekatt och längre tillbaka sa man djävulskat­t.
LUSSEKATT. I Västsverig­e säger man lussekatt och längre tillbaka sa man djävulskat­t.
 ??  ?? FÖRFATTARE. I höstas kom Birgitta Rasmusson ut med boken ”Birgittas bästa julkakor”.
FÖRFATTARE. I höstas kom Birgitta Rasmusson ut med boken ”Birgittas bästa julkakor”.
 ??  ?? RASANDE ELEGANT. Uttrycket kom till under det första året med ”Hela Sverige bakar”. Birgitta Rasmusson säger att det bara kom av sig självt.
RASANDE ELEGANT. Uttrycket kom till under det första året med ”Hela Sverige bakar”. Birgitta Rasmusson säger att det bara kom av sig självt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden