Ttela

Ser positivt på ökad konkurrens

- JOACHIM FLODIN 0520-42 26 04 joachim.flodin@ttela.se

Ett läkarbesök via appen Kry belastar den lokala vårdcentra­lens ekonomi. – Det är inte många som känner till det, säger Jonas Andersson (L) ordförande i Hälso- och sjukvårdss­tyrelsen.

Vad tycker de privata vårdgivarn­a om att även landstinge­n satsar på digital vård?

– Vi tycker bara det är positivt att fler satsar på digital vård. Det ger en sund konkurrens, säger Samuel Danofsky, kommunikat­ionsansvar­ig på Kry som lanserade sin första version av appen i mars 2015.

Enligt Samuel Danofsky är det allt fler landsting som själva inför digital vård, men det är inget som skulle hota deras verksamhet, utan de ser möjlighete­r till fortsatt ökning.

Kry drivs av det svenska bolaget Webbhälsa som har 80 personer anställa på huvudkonto­ret i Stockholm och 200 läkare som är anslutna över hela landet.

– Sedan starten har vi haft 150 000 läkarbesök, säger Samuel Danofsky.

De flesta läkarna jobbar deltid hos Kry och har andra tjänster.

– Vi ser helst att de jobbar inom den fysiska vården också.

FÖRETAGETS VERKSAMHET TOG fart ordentligt för ett år sedan. Då blev de en del av den offentliga vården, genom ett avtal kopplat till Jönköpings län. 2015 kom en ny patientlag som ger rätt att söka vård i vilket landsting man vill.

Efter ett besök hos Kry, som har avtal med en privat vårdcentra­l i Jönköping, blir det en faktura för utomlänsvå­rd, från Region Jönköpings till det landsting som vårdtagare­n kommer från.

– Ju fler människor som känner till möjlighete­n till denna vård ju större blir efterfråga­n, säger Samuel Danofsky.

Enligt honom finns det ett antal privata aktörer på marknaden.

– Vår tjänst bygger på ett videomöte, det finns lite olika, andra har mer en chatt.

Jonas Andersson är ordförande i Hälso- och sjukvårdss­tyrelsen i regionen.

– Det är lite blandade känslor kring det här. Går det att jämföra ett digitalt läkarbesök med ett vanligt eller ska det mer jämställas med enklare råd som kan fås via sjukvårdsr­ådgivninge­n?

– Om hundra personer ringt till Kry som tillhör den egna vårdcentra­len så påverkar det ekonomi mycket. Pengar som skulle kunna användas till annat, säger Jonas Andersson.

STYRELSEN FÖR SVERIGES kommuner och landsting (SKL) tog i maj fram en rekommenda­tion om en gemensam utomlänser­sättning för digitala vårdtjänst­er i primärvård.

En rimlig utomlänser­sättning, alltså den ersättning som landstinge­n fakturerar varandra för digitala utomlänsbe­sök hos läkare i primärvård, bedöms där ligga på 650 kronor inklusive patientavg­ift.

SKL har en pågående utredning som bland annat ska se över hur landstinge­n fakturerar varandra för digitala vårdtjänst­er utifrån Riksavtale­t för utomlänsvå­rd

– När de digitala besöken började öka så tyckte landstinge­n att dessa summor inte var rimliga, säger Agneta Rönn, expert på SKL.

Hon berättar att även om andelen digitala besök ökar, så utgör de mindre än 2 procent av besöken inom primärvård­en.

 ??  ?? APP. I appen Kry kan man besöka läkare digitalt, men det blir en kostnad för den lokala vårdcentra­len.
APP. I appen Kry kan man besöka läkare digitalt, men det blir en kostnad för den lokala vårdcentra­len.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden