Ttela

Upprepade försök att få ut dubbla arvoden

- PASI HAKOPURO 0520-42 26 84 pasi.hakopuro@ttela.se

15 380 kronor har betalats ut i felaktiga arvoden till fem kommunpoli­tiker. Men det har gjorts fler försök att begära ut mera än så.

TTELA har vid två tillfällen skrivit om de felaktigt utbetalda arvodena i Lilla Edets kommun.

Kommunens egen granskning, från januari 2015 till november 2017, visade att det sammanlagt rörde sig om 15 380 kronor fördelat på fem politiker som betalats ut felaktigt.

MEN TOTALT HAR kultur- och fritidsnäm­ndens ordförande Kjell Johansson (S) begärt ersättning för 31 sammankoms­ter som han inte är berättigad till. Vid sju av dessa tillfällen har ersättning betalats ut felaktigt, sammanlagt 4 395 kronor.

– Det stämmer att det har begärts ut mera än vad som har betalats ut, säger Maria Olegård, kommunens administra­tiva chef.

Kjell Johansson (S) har en fast månadsersä­ttning som ordförande i nämnden. Utöver det får han ersättning för uppdrag i valnämnden, kommunfull­mäktige och som ordförande i Tösslandag­årdens styrelse.

– Reglerna har varit för otydliga, det har brustit och det har blivit fel. Men det finns absolut inget uppsåt i det här. Jag har gjort rätt för mig och betalat tillbaka, säger Kjell Johansson till TTELA.

Han är också kritisk till hanteringe­n i kommunkont­oret och att det borde ha gått ut informatio­n om felaktighe­terna.

Kjell Johansson och vice ordfö- rande i kultur- och fritidsnäm­nden Carina Andersson (C) har attesterat varandras arvodeslis­tor.

– Men så gör man i alla nämnder, säger Carina Andersson.

HON HAR FEM gånger fått ut dubbla arvoden, sammanlagt 6 255 kronor för mycket, som är återbetalt.

– Jag har gjort fel, absolut. Det har inte skett med vilja. Jag hade muntligt fått till mig att jag har rätt till sammanträd­esersättni­ng utanför kommunen. Jag borde ha läst reglemente­t själv, säger Carina Andersson.

KOMMUNENS GRANSKNING VISAR att även Paulina Svenungsso­n (C) vice ordförande i individnäm­nden (760 kronor), Tommy Nilzén (MP) vice ordförande i omsorgsnäm­nden (2 754 kronor) och Michael Grönlund (M) vice ordförande i utbildning­snämnden (1 215 kronor), den senare har slutat som politiker, fått ut dubbla arvoden. Tommy Nilzén: – Det har tolkats som att jag sökt sammanträd­esarvode, vilket inte var avsikten. Men jag skulle ha kontroller­at lönespecif­ikationen. Michael Grönlund: – Jag fyllde i fel, men det borde ha granskats. Paulina Svenungsso­n: – Jag fyllde i blanketten fel och satte dit ett kryss i stället för streck.

Att införa ett nytt digitalt system kan lösa vissa av problemen, men inte alla, enligt Maria Olegård.

– Någon måste ändå kontroller­a och attestera. Just nu jobbar vi med att få in nya rutiner och ny ansvarsför­delning, säger Maria Olegård.

 ?? Bilder: PASI HAKOPURO ?? ÅTERBETALT. Kjell Johansson (S) och Carina Andersson (C) är två av fem politiker som fått felaktigt utbetalda arvoden, som betalats tillbaka.
Bilder: PASI HAKOPURO ÅTERBETALT. Kjell Johansson (S) och Carina Andersson (C) är två av fem politiker som fått felaktigt utbetalda arvoden, som betalats tillbaka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden