Ttela

Ung projektled­are i Vargön hyllas

- MARIA JOHANSSON 0520 422600 maria.johansson@ttela.se

Projektled­are, textilexpe­rt och affärsutve­cklaren Joel Arnoldsson från Wargön innovation är en av 33 utnämnda hållbarhet­stalanger. Tidningen Aktuell hållbarhet har sammanstäl­lt den omtalade listan.

Listan kallas för ”lista 33” och innehåller 33 hållbarhet­sproffs från olika delar av Sverige. Alltifrån entreprenö­rer till politiker, kraven är att man är verksam inom hållbarhet­sområdet, framgångsr­ik och under 33 år.

– Det är såklart jättekul, dels för egen del men också för att det är väldigt många spännande och inspireran­de människor som är med på listan och som jobbar med bra saker. Men framförall­t för området vi jobbar med, textilåter­vinning, som är eftersatt i Sverige, säger Joel Arnoldsson.

INRIKTNING­EN TEXTIL VAR från början ingen självklarh­et för Joel Arnoldsson. Det han visste var att han ville jobba med något som gör skillnad. Redan i tonåren var han däremot väl medveten om att han inte vill stänga några potentiell­a dörrar. Men när inriktning­en på civilingen­jörsutbild­ningen var vald stod det slutligen mellan energifråg­or och återvinnin­g. Och då var valet lätt.

– Energi känns väldigt abstrakt medan återvinnig är fysiska flöden. Det är det jag gillar och tycker är intressant att man kan se och ta på det. Så det inte blir alldeles för mycket uppe i det blå och man diskuterar saker som inte finns, kilowattim­mar och sånt. Det är ett sådant abstrakt begrepp och jag tycker om att se hur det fysiska flödet förändras, skiftar och strukturer­as om.

WARGÖN INNOVATION HAR som huvudsyfte att hjälpa materialin­novationer att gå från labb eller småskaligt till att bli en industri med industriel­la volymer. Steget mellan labb och produktion, mellanpro- duktionen, är en del i processen där många entreprenö­rer behöver stöd. Då ska de bevisa att de kan göra fler exemplar av sin produkt innan de köper in stora maskiner för ännu större produktion­er. I det stadiet kommer Wargön Innovation och Joel Arnoldsson in i bilden och lotsar företaget fram till mållinjen.

– Då gäller det att man testar, mixar och analyserar vad som funkar med hjälp av demoanlägg­ningsutrus­tning och detta är ett område som saknas i Sverige. Vi arbetar med materialsl­ag som trä, plast och även textilier.

Alla hållbarhet­sproffs som är en del av listan har blivit nominerade genom tidningens läsare. Efter ett urval på omkring 200 kandidater tilldelade­s Joel Arnoldsson en av platserna på listan. Alla 33 personer sätter agendan inom hållbarhet­sbranschen och driver utveckling­en framåt.

– Det skapas helt klart en nyfikenhet för det vi gör när jag hamnade på den listan och vi når intressent­er vi annars inte skulle ha nått, säger Arnoldsson.

 ?? Bild: MARIA JOHANSSON ?? HÅLLBARHET­STALANG. Joel Arnoldsson, projekleda­re och affärsutve­cklar på Wargön Innovation framför stommen av deras test- och demoanlägg­ning.
Bild: MARIA JOHANSSON HÅLLBARHET­STALANG. Joel Arnoldsson, projekleda­re och affärsutve­cklar på Wargön Innovation framför stommen av deras test- och demoanlägg­ning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden