Ttela

Ingen nazism i skolan – men klotter på stan

- DANIEL GUSTAFSSON 0520-42 26 00 daniel.gustafsson@ttela.se

Nazistiska åsikter är inte utbredda bland Vänersborg­s ungdomar. Det bekräftar både elever och lärare på Birger Sjöberggym­nasiet. Lärarna har bara mött motstånd mot nazistiska åsikter. Eleverna berättar att det finns klotter och klistermär­ken på stan med ett nazistiskt budskap, men att det inte finns i deras bekantskap­skrets.

I lördags kunde TTELA berätta att det märkts en ökad aktivitet av nazistiska NMR i Trollhätta­n och Vänersborg. Både polisen och organisati­onens kamprappor­ter bekräftar detta. Att det rör sig om klotter och klistermär­ken, men inte så mycket mer. Den bilden ger också ett gäng gymnasieel­ever på Birger Sjöberggym­nasiet i Vänersborg.

– Man ser inte så mycket mer än klistermär­ken och graffiti med ett nazistiskt budskap. I somras hade det klottrats ”svensk zon” på några platser i stan, berättar Eddie Heimel Birgersson.

DE ANDRA FYLLER i och berättar att det satts upp Nmr-klistermär­ken på bussar men också i Skräcklan, vid arenan och i Vargön.

De har också sett bilder på den rumänske fascistled­aren Corneliu Codreanu klottrat på olika platser.

– Det känns tråkigt att de uttrycker sin åsikt med klotter och klistermär­ken, säger Saga Rypdal Josefsson.

TROTS ATT DET börjar dyka upp både nazistiskt klotter och nazistiska klistermär­ken känner de inte till någon som sympatiser­ar med NMR.

– Vi snackade lite om det efter demonstrat­ionen i Göteborg. Men det var ingen som stöttade dem, säger Felix Pettersson.

Att det inte finns några som öppet sympatiser­ar med nazistiska NMR på skolan, det bekräftas också av tre lärare på Birger Sjöberg.

– För några år sedan fanns det några enstaka elever med nazistiska sympatier. Just nu märker vi inte av det alls, säger samhällsku­nskapslära­ren Anna Samuelsson­jiremalm.

Med sig har hon en lapp med resultatet från skolvalet, åren 2002 och 2006 fick Nationalso­cialistisk front en handfull röster. Men efter det har ingen lagt röster på något nazistiskt parti.

HON FÅR MEDHÅLL av sina kollegor läraren i historia och samhällsku­nskap Henrik Elstad och fordonslär­aren Benny Carlson. De har heller aldrig sett några nazistiska flygblad eller annan propaganda på skolan.

– Eleverna vet att åsikterna inte accepteras på skolan. Därför håller de som eventuellt har de här åsikterna en låg profil, säger Benny Carlson.

PÅ SAMHÄLLSKU­NSKAPEN OCH historian diskuteras både nazismens brott under Förintelse­n och den nazistiska ideologin.

– Vi samhällslä­rare har regelbundn­a träffar där vi träffas för att diskutera. Hade vi upplevt att det funnits ett problem med nazism på skolan hade vi tagit upp det. Men eftersom vi inte ser de tendensern­a har vi inte behövt göra det, säger Anna Samuelsson-jiremalm, som undervisar i alla program på skolan.

NMR:S uppmärksam­made demonstrat­ion i Göteborg tidigare under hösten diskuterad­es också under lektionern­a. Inte heller där syntes någon sympati för nazisterna berättar Henrik Elstad.

– Det var en Vänersborg­are som greps i samband med demonstrat­ionen. Det var några som visste vem han var, men han ingick inte i någons bekantskap­skrets, forsätter Henrik Elstad.

 ?? Bilder: DANIEL GUSTAFSSON ?? KLOTTER. Saga Rypdal Josefsson, Felix Pettersson, Yosef Balhawan, Markus Karlsson, Eddie Heimel Birgersson och Daniel Hecktor Lundell går i SA3 Sam på Birger Sjöberggym­nasiet. De har aldrig stött på nazistiska åsikter på skolan men sett både nazistiskt...
Bilder: DANIEL GUSTAFSSON KLOTTER. Saga Rypdal Josefsson, Felix Pettersson, Yosef Balhawan, Markus Karlsson, Eddie Heimel Birgersson och Daniel Hecktor Lundell går i SA3 Sam på Birger Sjöberggym­nasiet. De har aldrig stött på nazistiska åsikter på skolan men sett både nazistiskt...
 ??  ?? FÖRR. Benny Carlson, fordonslär­are, Anna Samuelsson-jiremalm samhällslä­rare och Henrik Elstad, samhäll- och historialä­rare menar att det inte finns några elever med öppet nazistiska åsikter på skolan.
FÖRR. Benny Carlson, fordonslär­are, Anna Samuelsson-jiremalm samhällslä­rare och Henrik Elstad, samhäll- och historialä­rare menar att det inte finns några elever med öppet nazistiska åsikter på skolan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden