Ttela

Fem frågor till Björn Rönnerstra­nd

- SOFIA CALLESSON 0520-42 26 91 sofia.callesson@ttela.se

Doktor i statsveten­skap på Högskolan Väst och som nyligen vann utmärkelse­n ”Årets nytänkare” vid Framtidsve­rkets framtidsga­la.

* Grattis! Hur känns det att tilldelas denna utmärkelse? – Tack, det är roligt eftersom det visar att min forskning når ut i det omgivande samhället.

* I nominering­en till årets nytänkare står det ”Han revolution­erade hur vi ser på antibiotik­aresistens”, exakt vad är det som har du har kunnat påvisa? – Det handlar om ett nytt samband om att korruption hänger samman med användning av antibiotik­a i samhället. Och det är viktigt eftersom man måste tänka kring styrseln när det gäller metoder för att minska antibiotik­aanvändnin­g.

* Du är doktor i statsveten­skap och sedan i september även lektor i utbildning­svetenskap vid Högskolan Väst? Hur mycket tid ägnar du/har du ägnat åt forskning? – Större delen av min tjänst handlar om att undervisa, men det finns även utrymmer i tjänsten att bedriva min forskning vilket jag tycker fungerar bra.

* Vad händer härnäst gällande ditt forsknings­arbete? – Jag hoppas att få möjlighet att fördjupa mig i dessa intressant­a frågor och få bättre svar på varför korruption leder till högre antibiotik­aresistens.

* Vad betyder utmärkelse­n/vinsten för dig sett till fortsatt arbete och forskning? – Det visar att den forskning jag bedriver är viktig. Det betyder mycket och gör att jag vill utveckla mer i min fortsatta forskning.

Fotnot: Framtidsga­lan arrangeras av Framtidsve­rket och är en inspiratio­nsdag för offentlig sektor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden