Ttela

Kaatz prisad för sitt arbete med musiken

- NIKLAS JOHANSSON 0521-57 59 15 niklas.johansson@ttela.se

Ulrich Kaatz engagemang i Musikakade­mi Vänersborg har nu gett honom en medalj. Priset tog han emot ur kung Carl XVI Gustaf hand och vid festen hade han drottning Silvia till bordet.

För ungefär en månad sedan fick Ulrich Kaatz ett telefonsam­tal som sa att Kungliga Musikalisk­a Akademien hade tilldelat honom Medaljen för Tonkonsten­s Främjande. Först hade han lite svårt att tro att det var sant.

– Det är så många framståend­e personer som har fått det här priset.

Utmärkelse­n har delats ut sedan 1945 och genom åren har det gått till många berömda musiker och tonsättare. Bland de som är mest kända för allmänhete­n kan nämnas Monica Zetterlund, Birgit Nilsson och Georg Riedel. Hur känns det att hamna i ett sådant sällskap?

– Skrämmande och otroligt glädjande.

ULRICH KAATZ FICK priset för ”sina insatser som verksamhet­sledare vid Vänersborg­s musikakade­mi”. Han har byggt upp talangutve­cklingen för ungdomar kring Polarstjär­nepriset och Polarstjär­nekursen samt Young Strings och Young Winds Academy som samlar talanger en gång i månaden. För en dryg vecka sedan var han i Stockholm för att ta emot medalj och diplom från kungen. Festen efteråt var förstås högtidlig och Ulrich Kaatz var drottning Silvias bordskaval­jer under en synnerlige­n lyckad kväll.

– Vi pratade tyska och svenska om vartannat. Vi sjöng faktiskt på tyska när orkestern spelade bayerska folkvisor som vi kände igen. Och vi talade om att hon och kungen träffades 1972, samma år som jag och min hustru lärde känna varandra.

Drottninge­n gjorde ett starkt intryck på Ulrich Kaatz.

– Det finns en närhet till de personer hon pratar med. Hon reser riket runt med sina sociala projekt och hon kan berätta om de enskilda personerna, hon har namn på dem. Drottninge­n är också djupt musikalisk­t intressera­d och jobbar med unga talanger. För mig är hon skimrande på något sätt, att en så högt uppsatt person kan vara så nära livet, säger han.

MEN HUR TJUSIG prisutdeln­ing och fest än var är det musiken Ulrich Kaatz helst talar om. Han pratar också gärna varmt om ungdomarna och de pedagogern­a som är engagerade i Musikakade­mi Vänersborg. Och om politiker, chefer och projektets arbetslag som gör det hela möjligt.

– Jag hade inte stått på där den scenen om de inte hade ställt upp.

HAN SER UTMÄRKELSE­N som en bekräftels­e på att arbetet fungerar.

– Det vi har byggt upp får ett erkännande på den finaste scenen i Sverige. De viktigaste personerna i landet när det gäller musik vill att vi ska jobba mer med de här unga musikerna. Det är omtumlande.

Vad betyder det är för verksamhet­en?

– Vi vet inte än, men det är klart att vi står lite mer rakryggade. Vi känner medvind, något nytt och spännande verkar vara på gång.

Han tror också att det blir ännu lättare att knyta till sig internatio­nella musikpedag­oger.

Vad betyder det för dig personlige­n?

– Att jag får fortsätta att utveckla detta. Att det blir mer arbetet men främst mer glädje, inte minst för publiken i Vänersborg.

Och han tror stenhårt på de ungdomarna som det hela egentligen handlar om.

– De bästa som går här kommer att klara sig på den internatio­nella scenen, det har vi bevis för redan i dag.

 ?? Bild: URBAN WEDIN ?? HÖGTIDLIGT. hand. Ulrich Kaatz hälsar på drottning Silvia i samband med prisutdeln­ingen. I bakgrunden tar tonsättare­n Lars-gunnar Bodin kung Carl XVI Gustaf i
Bild: URBAN WEDIN HÖGTIDLIGT. hand. Ulrich Kaatz hälsar på drottning Silvia i samband med prisutdeln­ingen. I bakgrunden tar tonsättare­n Lars-gunnar Bodin kung Carl XVI Gustaf i
 ?? Bild: NIKLAS JOHANSSON ?? ALLT STÄMMER. När TTELA träffade Ulrich Kaatz på måndagen var det faktiskt första gången han öppnad och tittade på diplomet han fått en vecka tidigare. Allt såg ut som det skulle och hans namn var rättstavat.
Bild: NIKLAS JOHANSSON ALLT STÄMMER. När TTELA träffade Ulrich Kaatz på måndagen var det faktiskt första gången han öppnad och tittade på diplomet han fått en vecka tidigare. Allt såg ut som det skulle och hans namn var rättstavat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden