Ttela

WHO: Falsk medicin dödar

-

Omkring 11 procent av alla mediciner i utveckling­sländer är förfalskni­ngar som kan ha orsakat hundratuse­ntals barns död i sjukdomar som malaria och lunginflam­mation, visar en rapport från världshäls­oorganisat­ionen WHO.

Experter på WHO har granskat studier av över 48 000 läkemedel. 65 procent av förfalskni­ngarna visade sig vara mediciner som var avsedda för att behandla malaria och bakteriell­a infektione­r.

Det kan innebära att mellan 72 000 och 169 000 barn, främst i fattiga länder, avlider varje år av lunginflam­mation efter att ha fått mediciner som inte fungerar. Till detta kommer uppemot 116 000 dödsfall i malaria i främst Afrika.

– Föreställ er en mamma som avstår från mat och andra basbehov för att kunna betala för sitt barns behandling, ovetande att medicinern­a är förfalskad­e, och att behandling­en gör att barnet dör. Det är oacceptabe­lt, säger Who-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesu­s.

ETT FRIVILLIGT, GLOBALT övervaknin­gssystem från 2013 har avslöjat omkring 1 500 falska läkemedel, bland dem mediciner mot hjärtprobl­em, diabetes, infertilit­et, psykiska sjukdomar och cancer.

Tack vare data från systemet har man lyckats rädda livet på tiotals barn i Paraguay, efter att en giftig substans som dödat 60 vuxna i Pakistan hittats i hostmedici­n. (TT)

 ?? Bild: AARON FAVILA ?? STUDIER. Ett barn i Pakistan får behandling mot diarré. Arkivbild.
Bild: AARON FAVILA STUDIER. Ett barn i Pakistan får behandling mot diarré. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden