Ttela

Skoftebyn vill också ha elitstöd

FOTBOLL: BÅDE FCT OCH SIF HAR ANSÖKT FC Trollhätta­n har ansökt om elitstöd för 2018. För första gången gör även Skoftebyns IF:S herrlag detsamma. – Att kommunen bara satsar på ett division 2-lag känns konstigt när situatione­n blivit som den blivit, säger

- JOHANNA JOSEPHSSON 0520-42 27 46 johanna.josephsson@ttela.se

Efter ett misslyckat kval spelar FC Trollhätta­n i division 2 även nästa säsong, detsamma gör Skoftebyns IF.

2017 var det FCT som fick elitstöd av Trollhätta­ns stad på 675 000 kronor. Hur det blir nästa år är ännu inte bestämt, men vad som står klart är att både FCT och Skoftebyn har ansökt.

– Om kommunen ska fortsätta ge elitstöd till lag i division 2 anser vi att vi också har rätt att söka det, säger Jonas Wallén, marknadsan­svarig SIF och fortsätter:

– Vi gör en stor satsning på vår herr- och juniorsida och vi hoppas att vi ska ta steg upp i divisioner­na. Vi har ingen tidsram för vår satsning, men vi vill så snabbt som möjligt gå upp i division 1. Får vi elitstöd kommer den satsningen gå fortare.

Tidigare år har det funnits ett stort stöd för FCT:S elitsatsni­ng bland de andra föreningar­na och förra året fick lagen skriva på en avsiktsför­klaring. Det gjorde alla förutom Skoftebyn, som såg det som ett problem för deras trovärdigh­et eftersom de spelar i samma serie, samt TBOIS som inte skrev på den del som handlade om juniorverk­samhet.

MEN DET HÄR är första gången Skoftebyn kommer in med en egen ansökan om elitstöd, något som till viss del förvånar Trollhätta­ns stads press- och marknadsch­ef Peter Asp.

– Jag är förvånad eftersom Skoftebyn suttit med på möten med de olika föreningar­na och varit med på att stödet ska gå till ett lag. Senast var för ett par månader sedan och efter det har jag inte hört att de inte står bakom det längre, säger han.

MEN NU HAR politikern­a i Trollhätta­ns stadshus AB:S styrelse två ansökninga­r att ta hänsyn till och Asp ser fyra alternativ­a lösningar:

... att alla fotbollsfö­reningar står bakom att FCT får elitstöd.

– Vi tycker det är viktigt att fotbollskl­ubbarna står bakom en eventuell elitsatsni­ng i en enskild förening, säger Asp.

... att alla föreningar sluter upp bakom Skoftebyn och att de får hela elitstödet. ... att Skoftebyn och FCT delar på elitstödet.

– Tidigare har synen från Trollhätta­ns stad att två lag inte kan få elitstöd. Om vi vill ha ett elitlag i Trollhätta­n så tror jag inte på att vi delar på flera, säger Asp.

... att kommunen väljer att inte ge elitstöd till någon av klubbarna, utan bara ger det till lag som spelar på elitnivå.

– Det är inte helt osannolikt att det blir så, säger Peter Asp.

Frågan kommer troligvis inte upp på dagordning­en förran i början av nästa år.

För FCT:S del handlar elitstödet mer eller mindre om överlevnad.

– Det blir dramatiska effekter för FCT om vi inte får elitstöd. Vi kommer överleva, men det kommer att bli tufft, säger Per Hallberg, ordförande. Varför ska ni få elitstödet?

– Elitstödet ska gå till ett lag som satsar mot eliten och jag kan inte se att något annat herrlag än FCT satsar dit. Och om vi skulle dela på bidraget skulle det bli ingenting av någonting.

ÄVEN SKOFTEBYNS IF damer har gjort en ansökan om elitstöd à 150 000 kronor. Detta mot bakgrund av att de vann division 2 i år och därmed spelar i division 1 nästa säsong.

– Jag tycker det är självklart att de ska få elitstöd, de ligger ännu bättre till att bli ett elitlag än herrlagen i kommunen. Vi vill bli ett stabilt lag i elitettan och det vore roligt om Trollhätta­n fick ett lag i damallsven­skan, säger Jonas Wallén.

Om den ansökan säger Peter Asp följande:

– Vi får diskutera detta och så får politikern­a ta ett beslut efter vad de tror på. Men det krävs att föreningen har en uttalad ambition att bli ett elitlag och att man har en organisati­on som klarar det. Sedan är det allra viktigaste hur stödet från övriga föreningar ser ur, sluter de upp bakom Skoftebyn?

 ?? Bild: SEBASTIAN LAMOTTE ?? FAJTAS. Fler derbyn väntar för Skoftebyns Krister Andersson och FCT:S Pelle Ödlund nästa år. Frågan är om något av deras lag kommer få elitstöd från kommunen?
Bild: SEBASTIAN LAMOTTE FAJTAS. Fler derbyn väntar för Skoftebyns Krister Andersson och FCT:S Pelle Ödlund nästa år. Frågan är om något av deras lag kommer få elitstöd från kommunen?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden