Ttela

Träning med flera aha-upplevelse­r

- ULRIKA LINDÉN

I helgen bjöd Laxgårdens ridcenter in till en tvådagarsk­urs med John Ricketts, hästutveck­lingsspeci­alist. En grupp kunskapstö­rstande ryttare och några hästar deltog i kursen som behandlade samspelet mellan häst och människa.

Karin Brantefjor­d, som var initiativt­agare till kursen, träffade John Ricketts för några år sedan på en clinic och blev då imponerad av hans hästhanter­ing.

– Det är väldigt bra grundträni­ng. Kan man inte träna hästen från marken kan man ju inte träna den från ryggen heller.

NÄR TTELA TITTAR in på Laxgården visar John Ricketts hur man kan lasta en svårlastad häst. Han betonar hela tiden att det är viktigt med säkerheten när man hanterar hästar och att man behöver vara medveten om situatione­n och sin häst.

Ägaren får först visa hur hon brukar lasta sin häst. Hästen följer snällt med fram till lämmen, men vill inte gå in i transporte­n. John Ricketts tar därefter över och med hjälp av tryck och eftergift, timing och medvetenhe­t longerar han hästen åt olika håll tills hästen springer in i transporte­n av sig själv och tryggt stannar kvar där.

– Det är otroligt fascineran­de, kommentera­r Anna Hansson, en av deltagarna på kursen.

EN ANNAN KURSDELTAG­ARE var Linda Aronsson som själv arbetar en del med hästkommun­ikation.

– Det blir väldigt tydligt att vi människor behöver lära oss att förstå hästarnas reaktioner.

Två deltagare som hade med sig hästar på kursen var Sofia Gutestam och Caroline Skogsberg som även de fick med sig nyttiga lärdomar.

– Jag har lärt mig att behålla min hästs fokus även om hon blir lite rädd, säger Sofia Gutestam.

– Jag förstår min häst på ett nytt sätt och vi har fått ett helt annat samspel, menar Caroline Skogsberg.

JOHN RICKETTS BETONAR att det kursdeltag­arna lärde sig under de två dagarna bara är toppen av isberget och att den här träningen är något man måste fortsätta med och underhålla varje dag.

– Det är som en slags checklista som du går igenom inför varje pass du ska träna din häst. Lyssnar den inte på marken kommer den heller inte att lyssna när du kommer upp på ryggen.

– Man behöver fundera igenom vad man gör och varför man gör det för att utveckla sin kommunikat­ion med hästen, säger Ricketts.

HAN MENAR VIDARE att kommunikat­ionen mellan häst och människa måste fungera. En häst vet hur den ska reagera med hästar, men vi måste också lära den hur den ska reagera med människor. I John Ricketts system finns struktur, regler, tryck och eftergift, timing och känsla samt en stor medvetenhe­t.

– Människan behöver fråga sig själv vad man vill uppnå och för det behövs förberedel­se och en trygg grund, precis som allt annat i livet. Idén är ju inte att träna hästen att reagera utan att få den att lyssna, menar Ricketts.

– Teknik och utrustning tränar inte hästen, det är din tanke som gör det, summerar han sin filosofi, som går ut på att när hästen reagerar vill man få den att lyssna så att den kan känna mod och få självförtr­oende tillsamman­s med människan.

”Idén är ju inte att träna hästen att reagera utan att få den att lyssna”

JOHN RICKETTS, hästutveck­lingsspeci­alist

 ?? Bild: ULRIKA LINDÉN ?? KURSDELTAG­ARE. Samspelet mellan häst och människa var temat när John Ricketts höll clinic med ett ett gäng ryttare på Laxgårdens ridcenter.
Bild: ULRIKA LINDÉN KURSDELTAG­ARE. Samspelet mellan häst och människa var temat när John Ricketts höll clinic med ett ett gäng ryttare på Laxgårdens ridcenter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden