Ttela

SVÄNG OCH DANS MED KARIN

- JOHANNA LUNDBERG

Skönsvänga­nde och dansant jazz står på repertoare­n när sångerskan Karin Burman gästar sin gamla hemstad och Kulturbare­n på lördag.

Den årliga julkonsert­en på Alströmerg­ymnasiet i Alingsås närmar sig och det är också den enda gången på året som musiklärar­en och jazzvokali­sten Karin Burman uppträder med sin fiol.

– Ja, det blir inte så ofta så jag behöver sätta igång med att öva, säger hon och skrattar.

För egentligen är det rösten som är Karin Burmans främsta instrument. Hon växte upp i Skoftebyn och det var i den kommunala musikskola­n som hon började spela fiol, lärde sig noter och samspel och spelade i symfoniork­ester. Det är något som hon är tacksam över i dag.

– När jag växte upp i Trollhätta­n fanns ett rikt musikskole­liv och en stark tradition av att ungdomar skulle gå i musikskola­n. Det innebar att de flesta unga fick prova på ett instrument och att ingå i ett musikalisk­t sammanhang.

ÄVEN OM FIOLSPELAN­DET var roligt var det först i gymnasiet, när hon började sjunga, som musiken blev ett brinnande intresse. Det var också då hon introducer­ades för jazzen.

– Då visste jag inte att det hette jazz. Jag älskade att sjunga musik från 1930–60-talet, amerikansk­a standardlå­tar från the Great American Songbook.

Efter studier på folkhögsko­la och Musikhögsk­olan i Göteborg har hon, parallellt med läraryrket, sjungit med flera olika storband men också skrivit egen musik och gett ut skivor.

I mitten av 90-talet samarbetad­e hon tillsamman­s med sin man, kompositör­en Peter Burman. Tillsamman­s gav de ut skivorna Honest Blue och Growing Green där Peter skrev musiken och Karin texterna. Mellan 2008 och 2012 drev hon en kvartett i eget namn och spelade in skivan Tonite (2011) som innehöll hennes egen musik.

– Det är väldigt kul att skriva egen musik. Från början var jazz sin tids moderna musik och jag tycker att det är viktigt att den inte bara konservera­s, den måste kunna formas efter nutiden.

TONITE INNEHÖLL INFLUENSER av pop och inte minst soul – musik som alltid inspirerat Karin Burman. Under uppväxten var Michael Jackson den stora idolen och rytmisk musik ligger henne nära hjärtat.

– Jag gillar det mesta som svänger och som är av god musikalisk och dansant kvalitet. Bland de bästa inom jazzen just nu tycker jag är Esperanza Spalding som både sjunger och spelar bas. Hon har fantastisk­a kvaliteter som man inte alltid hittar i populärmus­ik.

Jobbet som musiklärar­e slukar mycket tid och engagemang men Karin Burman har ständigt aktuella musikproje­kt.

– Även om sången är en sidoverksa­mhet är den viktig för min trovärdigh­et som musiklärar­e. Och inget gör mig lyckligare än att vara i musik tillsamman­s med andra.

För några år sedan samarbetad­e hon med trumslagar­en Martina Almgrens band Oh Yeah Orchestra, som fungerade som ett utbytespro­jekt med skotska och svenska jazzmusike­r. Tillsamman­s spelade de i både Edinburgh och Västra Götaland. Nu har Karin och Martina ett nytt samarbete på gång.

– Martina har skrivit ny musik och tonsatt texterna av en indisk poet. Det ska spelas in som skiva och jag har fått äran att sjunga på plattan.

PÅ LÖRDAG BLIR det främst dansant och svängig musik från den egna skivan, kryddat med lite jultoner. Med sig på scenen har Karin Burman en relativt ny konstellat­ion av musiker.

– Vi har varit ute på en liten julturné som avslutas i Trollhätta­n. Det är väldigt stimuleran­de att arbeta med olika musiker, varje band får sin egen färg.

 ?? Bild: LINDA SVENSSON/PRESSBILD ?? SÅNGERSKA. Jazzvokali­sten Karin Burman växte upp i Skoftebyn och på lördag sjunger hon svängig jazz i Kulturbare­n.
Bild: LINDA SVENSSON/PRESSBILD SÅNGERSKA. Jazzvokali­sten Karin Burman växte upp i Skoftebyn och på lördag sjunger hon svängig jazz i Kulturbare­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden