Ttela

Grannar i protest mot byggplaner

NYHETER: När det stod klart för boende i Öxnered vad planerna på en ny stadsdel i grannskape­t skulle innebära kände de sig överkörda. En protestlis­ta med över 90 namn lämnades till kommunen.

- NIKLAS JOHANSSON 0521-57 59 15 niklas.johansson@ttela.se

”Vi känner oss överkörda, vi har fått minimalt med informatio­n”

LEIF ZACKRISSON

Boende i Öxnered protestera­r mot planerna på höga hus i området. – Många är chockade, de hade ingen aning om vad det betyder, säger Leif Zackrisson.

Under hösten började det gå upp för en handfull av de boende vid Stinsgatan och Lokförarga­tan vad den planerade stadsdelen på Öxnered/skaven skulle kunna innebära för grannskape­t: Sexvånings­hus inpå knuten strax norr om deras fastighete­r, en genomfarts­led från Onsjö till Öxnereds station och järnvägsöv­ergångar som inte skulle klara av den ökande trafiken.

– VI KÄNNER oss överkörda, vi har fått minimalt med informatio­n, säger Leif Zackrisson.

Han, Jens Andersson, Kennert Andersson och Christoffe­r Blomqvist bestämde sig för att agera. De tog kontakt med kommunen och höll även ett eget informatio­nsmöte med sina grannar.

KVARTETTEN­S ARBETE HAR resulterat i förändring­ar i planförsla­get. Sexvånings­husen på gärdet blev fyravåning­shus.

De fyravåning­shus som var inritade 17 meter från vissa av tomtgränse­rna blev till något som kallas ”minihus”.

– Om vi inte agerat hade det blivit fyravåning­shus där, säger Jens Andersson.

Men de nöjer sig inte med det. De lämnade in en protestlis­ta till kommunen med 91 namn på. Där kräver man att bebyggelse­n i södra delen av planområde­t, alltså vid Stinsgatan och Lokförarga­tan, blir ännu lägre i form av radhus och kedjehus med en maximal nockhöjd på åtta meter.

De protestera­nde vill också att järnvägsko­rsningarna vid Öxnereds station och vid Öxnered skola blir planfria eftersom de menar att de inte klarar den framtida trafiken.

Ett annat krav är att genomfarts­leden inte dras genom det planerade bostadsomr­ådet.

BO DAHLBERG (S), byggnadsnä­mndens ordförande, påpekar att arbetet inte är klart ännu och att planen ska ut på ett nytt samråd.

– De boende tycker inte att man har fått gehör för sina synpunkter även om en del har rättats till.

När det andra samrådet är klart är det dags för granskning och till slut ett antagande. Alltså återstår det mycket jobb innan planen är klar.

Bo Dahlberg påminner också om att en detaljplan gör det möjligt att bygga på ett visst sätt, men att det inte nödvändigt­vis blir så.

TRAFIKEN ÖKAR FÖRSTÅS om det byggs fler bostäder och en ny genomfarts­led anläggs och när det gäller järnvägsöv­ergången vid stationen säger Bo Dahlberg:

– Att det blir trångt är det ingen tvekan om och det får man se över. Och järnvägsöv­ergången vid skolan måste göras om.

Genomfarts­ledens dragning verkar inte vara huggen i sten.

– Planförfat­taren anser att det här det bästa sättet men nämnden har inte tagit ställning än.

Bo Dahlberg har förståelse för protestern­a.

– Men vi har politiska beslut att vi ska skapa fler bostäder.

 ?? Bild: NIKLAS JOHANSSON ?? OPPONERAR SIG. Kennert Andersson, Leif Zackrisson, Christoffe­r Blomqvist och Jens Andersson protestera­r mot hur den kommande detaljplan­en för Skaven och delar av Öxnered ser ut. Och de har fått med sig närmare 90 grannar.
Bild: NIKLAS JOHANSSON OPPONERAR SIG. Kennert Andersson, Leif Zackrisson, Christoffe­r Blomqvist och Jens Andersson protestera­r mot hur den kommande detaljplan­en för Skaven och delar av Öxnered ser ut. Och de har fått med sig närmare 90 grannar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden