Ttela

Spritsmugg­ling upp i rätten

- DANIEL GUSTAFSSON 0520-42 26 00 daniel.gustafsson@ttela.se

NYHETER: Rättegånge­n mot de män som står åtalade för spritsmugg­ling efter ett tillslag i Mellerud inleddes under gårdagen. Alla de inblandade nekar till brott.

Sju personer som är åtalade i en spritsmugg­lingshärva nekar alla till brott. Det stod klart när rättegånge­n mot männen inleddes under onsdagen.

I november 2015 slog tullen till mot en adress i Mellerud. Innan tillslaget hade tullen följt efter en lastbil som de misstänkte var lastad med smuggelspr­it. Tullens aningar var riktiga och när de slår till mot en lastbil vid adress i Göteborg som satts i samband med lastbilen, kan de beslagta sammanlagt 6500 liter smuggelspr­it.

UNDER ONSDAGEN INLEDDES rättegånge­n i Vänersborg­s tingsrätt mot sju män som enligt åklagaren Larsåke Ahlström på olika sätt varit delaktiga i smugglinge­n.

Ahlström menar att två norrmän hyrt en lagerlokal av en åkeriägare i Göteborg. Norrmännen vill senare flytta verksamhet­en till Mellerud och åkeriägare­n ber en av sina chaufförer att köra lastbilen som senare beslagtas av tullen till Mellerud. På en bensinstat­ion i Mellerud möter sedan tre män upp, lastbilsch­auffören kliver ut på platsen och de tre männen fortsätter färden mot en lagerlokal. Där väntar en Mellerudsb­o som låser upp dörren.

PÅ PLATSEN LYCKAS tullen gripa två av männen som hämtat lastbilen men en av dessa lyckas fly. Mellerudsb­on grips också på platsen, lastbilsch­auffören grips en stund senare. Alla de inblandade nekar till brott. Norrmännen menar att de aldrig tecknat något avtal om en transport med åkeriägare­n och att avtalet som finns är en förfalskni­ng. Åkeriägare­n och lastbilsch­auffören menar att de inte visste vilken typ av last de fraktade. De två männen som hämtade lastbilen säger att de bara skulle köpa sprit för eget behov av den tredje mannen som polisen inte lyckats gripa.

– Vi vet att det finns en person till som ännu inte är inblandad i handlingen, säger Lars-åke Ahlström.

Till sin bevisning har bland annat åklagaren samtalslog­gar där en av norrmännen har kontakt med åkeriägare­n.

Åkeriägare­n har i sin tur kontakt med sin chaufför. De två männen som hämtar lastbilen och sedan grips har telefonkon­takt, men Mellerudsb­on som kommer och låser upp.

MELLERUDSB­ON SÄGER ATT hans enda inblandnin­g är att han fått i uppdrag av en släktning att låsa upp lokalen. Detta trots att han tidigare varit inblandad i spritförsä­ljning. Till sin bevisning mot honom har åklagaren även utskrifter av sms där spritaffär­er nämns.

– Vi menar att sms:en inte har med ärendet att göra och det har också varit hans förklaring, säger mannens försvarare, advokat Sofia Hansson.

Rättegånge­n avslutas 12 december.

 ??  ??
 ?? Bild: FUP ?? OMFATTANDE. Efter tillslag i både Mellerud och Göteborg kunde tullen beslagta 6500 liter sprit. Sju personer står åtalade för sin delaktighe­t i brottet.
Bild: FUP OMFATTANDE. Efter tillslag i både Mellerud och Göteborg kunde tullen beslagta 6500 liter sprit. Sju personer står åtalade för sin delaktighe­t i brottet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden