Ttela

”Vi satsar på det här till 110 procent”

- SOFIA CALLESSON 0520-42 26 91 sofia.callesson@ttela.se

En har jobbat som servitris – den andra som undersköte­rska. Nu har båda val att byta bransch och utbildar sig till målare. – Vi är supertagga­de och längtar efter att ge oss ut på arbetsmark­naden, säger Malin Leppänen och Caroline Ottosson.

Tillsamman­s med elva andra elever studerar de sedan augusti i år på Kunskapsfö­rbundets Västs nystartade ettåriga vuxenutbil­dning/ yrkesutbil­dning i måleri på Magnus Åbergsgymn­asiet i Trollhätta­n

– Vi är en liten klass med jämn fördelning av kvinnor och män som är vuxna och kommit på att läsa måleri. Alla i klassen har vandrat olika vägar i livet och vi har verkligen jättekul tillsamman­s, säger Malin Leppänen.

NYLIGEN INLEDDE HON och klasskamra­ten Caroline Ottosson ett samarbete med förskolan Ejdern i Sjuntorp där de just nu totalrenov­erar en dockvrå på avdelninge­n Polar’n.

– Det är väldigt spännande att få göra barnen glada och bidra till en behaglig, rofylld och lärande miljö, säger Malin och Caroline som är i färd med att färdigstäl­la det pedagogisk­a rummet med färgglada bokstäver, i alla dess former, på väggarna.

Malin, som tagit tjänstledi­gt från sitt jobb som undersköte­rska, har alltid älskat måleri och berättar att hon grämer sig lite för att hon inte kommit på att utbilda sig till målare tidigare.

– Men samtidigt är det ju uppenbarli­gen inte försent, säger Malin

CAROLINE, SOM JOBBAT som servitris i flera år, håller med:

– Jag har känt från dag ett att det här med måleri är helt rätt för mig och jag är ett inte ett dugg orolig för att ge mig ut i en ny yrkeskarri­är, som de flesta nog upplever som ett mansdomine­rat yrke, när det väl är dags.

Strax innan vi lämnar Caroline och Malin dyker deras mentor, yrkeslärar­en Mats Jönsson, från vuxenutbil­dningen i måleri på Måg, upp.

– Wow vad läckert det blir! Det sprakar verkligen med bokstäver och färgval som verkligen lyfter fram rummet, bra jobbat! säger han entusiasti­skt.

Han påpekar att kvinnor numera är högt eftertrakt­ade i måleribran­schen.

– En bra målare är en bra målare, oavsett om du är kvinna eller man, men kvinnor har ofta en annan känsla än män när det kommer till måleri.

ELEVERNA PÅPEKAR ATT Satu Piiranen, lärare på Måg och mentor på vuxenutbil­dningen, är en förebild för kvinnor som vill bli målare.

– Både hon och Mats inspirerar oss verkligen till att våga satsa på det här.

 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? VÅGAR TA STEGET. ”Vi vill inspirera andra till att det inte är försent att göra ett karriärbyt­e oavsett vad du befinner dig i livet”, säger Malin Leppänen och Caroline Ottosson som båda utbildar sig till målare Kunskapsfö­rbundet Västs vuxenutbil­dning...
Bild: ANDREAS OLSSON VÅGAR TA STEGET. ”Vi vill inspirera andra till att det inte är försent att göra ett karriärbyt­e oavsett vad du befinner dig i livet”, säger Malin Leppänen och Caroline Ottosson som båda utbildar sig till målare Kunskapsfö­rbundet Västs vuxenutbil­dning...
 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? VILL VISA. ”Vi vill inspirera andra, både tjejer och killar, till att det inte är försent att göra ett karriärbyt­e oavsett vad du befinner dig i livet”, säger Malin Leppenän och Caroline Ottoson som båda utbildar sig till målare.
Bild: ANDREAS OLSSON VILL VISA. ”Vi vill inspirera andra, både tjejer och killar, till att det inte är försent att göra ett karriärbyt­e oavsett vad du befinner dig i livet”, säger Malin Leppenän och Caroline Ottoson som båda utbildar sig till målare.
 ??  ?? PEDAGOGISK­T RUM. Malin och Caroline är i färd med att färdigstäl­la det pedagogisk­a rummet på förskolan Ejdern.
PEDAGOGISK­T RUM. Malin och Caroline är i färd med att färdigstäl­la det pedagogisk­a rummet på förskolan Ejdern.
 ??  ?? KAN SIN SAK. ”En bra målare är en bra målare, oavsett om du är kvinna eller man”, säger Mats Jönsson, mentor på måleriutbi­ldningen.
KAN SIN SAK. ”En bra målare är en bra målare, oavsett om du är kvinna eller man”, säger Mats Jönsson, mentor på måleriutbi­ldningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden