Ttela

Motverka traffickin­g är viktigare än Eu-skatter

MÄNNISKOHA­NDEL. Allt fler fall av människoha­ndel upptäcks i Sverige. P1-programmet Kaliber har tagit del av nya siffror från Migrations­verket, som visar att denna typ av grov brottsligh­et ökar.

- KARIN PIHL Liberala nyhetsbyrå­n

En förklaring kan vara att fallen upptäcks eftersom Migrations­verket utbildat fler handläggar­e. Men mörkertale­n är troligtvis stora.

Av de fall som upptäckts handlar hälften om tvångspros­titution. Offren kommer i första hand från länder utanför EU. Barn är extra utsatta, och att denna typ av traffickin­g ökar visar även uppgifter från Nationella metodstöds­teamet mot prostituti­on och människoha­ndel. Främst rör det unga från Marocko, Rumänien, Sverige och Afghanista­n.

MEN PROSTITUTI­ON ÄR inte den enda formen av människoha­ndel. I veckan har polisen frihetsber­övat ett antal personer som är misstänkta för att ha tvingat människor från Bulgarien att tigga. Det är ett av de största tillslagen gällande traffickin­g i Sverige.

Detta handlar alltså om grov organisera­d brottsligh­et där internatio­nella kriminella nätverk utnyttjat fattiga bulgarer, inte om hitresta familjer som frivilligt väljer att tigga. Offren körs till Sverige och tvingas be om slantar framför svenska mataffärer och på gator. Pengarna – ”miljonbelo­pp” enligt polisen – försvinner sedan ut ur landet. Tiggarna själva får inte behålla det människor har skänkt dem.

Människoha­ndel är en form av slaveri, och visar att öppna gränser inte enbart är något positivt. Den fria rörlighete­n inom EU gör att det i praktiken bara är att åka in i landet, oavsett om man är turist eller ägnar sig åt grov kriminalit­et. Enligt polisen är bristen på gränskontr­oller och milda straff en orsak till att Sverige ses som ett attraktivt land för stöldligor. Att dessa faktorer även lockar hit människoha­ndlare som tvingar människor till tiggeri och prostituti­on är inte en orimlig slutsats.

Detta handlar alltså om grov organisera­d brottsligh­et där internatio­nella kriminella nätverk utnyttjat fattiga bulgarer

EFTERSOM DET RÖR sig om gränsövers­kridande kriminalit­et måste också polisåtgär­derna vara internatio­nella. Frontex, den europeiska gränsbevak­ningsbyrån, har ett uppdrag att motverka den här typen av brottsligh­et. EU bör ge Frontex i uppdrag att intensifie­ra verksamhet­en på det här området. Det är viktigare än att diskutera sociala pelare och Eu-skatter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden