Ttela

Sveaskogs skogsbruk är inte hållbart

- DAVID VAN DER SPOEL talesperso­n i Skydda Skogen ELIN GÖTMARK aktiv i Skydda Skogen i Västergötl­and

Ien replik till vår debattarti­kel försvarar Sveaskog sitt skogsbruk på Halle-hunneberg. De hänvisar till naturvärde­sbedömning­ar och en landskapsa­nalys som de hittills inte lämnat ut, vilket gör argumenten mindre trovärdiga. De motiverar heller inte varför de inte anpassat ekoparkspl­anen efter artskyddsl­agstiftnin­gen och varför de avsatt så mycket ungskog samtidigt som de avverkar äldre skog.

SVEASKOG SER INGET behov av ett stopp för skogsbruks­åtgärder. Samtidigt vill de ha dialog – men detta kan inte ske på allvar om det sker under hot av avverkning. Sveaskog säger att de satt av 50 procent av skogen för naturvård. Men hur räknar de? Sveaskog förvaltar 4800 hektar skog på bergen, varav drygt 1400 hektar naturvårds­avsättning­ar. Av naturvårds­avsättning­arna är nästan 600 hektar under 60 år och bara drygt 300 hektar är gammal skog (över 120 år), samtidigt som cirka 600 hektar över 100 år betraktas som produktion­sskog. De har också avverkat cirka 200 hektar äldre skog sedan parken bildades. Produktion­sskogen uppgår till cirka 3400 hektar, det vill säga 70 procent av Sveaskogs areal. Av detta räknas 700 hektar in i naturvårds­arealen – detta är alltså kantzoner och enskilda träd som lämnats, eller någon gång kommer att lämnas, på hyggen. Detta är inget annat än ett försök att äta naturvårds­kakan och låtsas att man har den kvar.

NÄR EKOPARKEN INVIGDES 2004 tillämpade­s inte artskyddsl­agstiftnin­gen i skogsbruke­t. Först under de senaste två åren har en praxis börjat utvecklas, som Sveaskog måste anpassa ekoparkspl­anen efter, särskilt eftersom Halle-hunneberg hyser ett stort antal skyddade arter som inte är målarter i ekoparkspl­anen. Hur kan planen ha ”naturvårde­n som huvudmål” utan att ta hänsyn till dessa arters krav på livsmiljö, och utan att göra ordentliga inventerin­gar? Sveaskog planerar ju också fågelinven­teringar i vår i samarbete med föreningen Sof/birdlife, och där ingår också skyddade arter. Varför vill de avverka innan dessa inventerin­gar är gjorda?

Skydda Skogen uppmanar Sveaskog att leva upp till sina ambitioner om dialog och stoppa skogsbruks­åtgärder på Halle-hunneberg tills våra krav är uppfyllda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden