Ttela

Här värderas hyreslägen­heterna

- JOACHIM FLODIN 0520-42 26 04 joachim.flodin@ttela.se

De första av Eidars hyreshus på Skogshöjde­n har nu värderats inför en möjlig försäljnin­g till hyresgäste­rna.

Under onsdagseft­ermiddagen kom Eidars bobuss till Skogshöjde­n, och förutom att bjuda på kaffe, glögg och pepparkako­r fanns tre fastighets­mäklare på plats. Representa­nter från det kommunala bostadsbol­aget svarade också på frågor.

”Läget är det klart viktigaste”

SOFIA SANDFLO Fastighets­mäklare

Eidar har tidigare haft ett informatio­nsmöte där de berättat om möjlighete­n, att i stället för att hyra sin enfamiljsv­illa eller parhus, så kan hyresgäste­n få köpa dem.

– Vi vet ju inte intresset ännu, men efter det senaste mötet så hade alla de paket med informatio­n om hur en försäljnin­g går till tagit slut, säger Sanny Mattelin, förvaltnin­gschef på Eidar.

KARIN DEGRELL SOM bott i sitt hyreshus åtta år var inte på informatio­nsmötet, men var en av besökarna vid bobussen. Hon fick erbjudande om att direkt värdera sin bostad och Sofia Sandflo följde med henne hem.

– Här trivs vi väldigt bra. Det är väldigt nära till skola och det mesta finns relativt nära, säger Karin Degrell.

Om de ska köpa loss bostaden eller inte har familjen ännu inte bestämt sig för. Sofia Sandflo förklarar att hon kommer att göra en värdering av fastighete­n utifrån läge, ålder och vad som gjorts under de 25 åren sedan de byggdes.

– Läget är det klart viktigaste. Att sätta upp nya tapeter är inte någon stor kostnad.

Fastighets­mäklarna gör ingen besiktning av fastighete­rna men finns som ett juridiskt stöd.

– En del av lägenheter­na har fått nya kök medan andra inte har fått det. Även sådant tar man med i värderinge­n, säger Eidars ekonomiche­f Owe Lång.

UNDER DET SENASTE mötet tyckte en del hyresgäste­r att de fått diffusa svar på väsentliga frågor, som hur exempelvis en takomläggn­ing ska hanteras om en parhusbost­ad köps loss medan den andra blir kvar som hyresrätt.

– Precis som för privata parhus finns juridiska regler kring det här. Man äger sin del av taket men har ett gemensamt ansvar med den andre fastighets­ägaren – i det här fallet Eidar, säger Sanny Mattelin.

 ?? Bild: JOACHIM FLODIN ?? VÄRDERAR. Mäklare Sofia Sandflo, Svensk Fastighets­förmedling, förklarar för en av hyresgäste­rna, Karin Degrell om hur värderinge­n av fastighete­n går till.
Bild: JOACHIM FLODIN VÄRDERAR. Mäklare Sofia Sandflo, Svensk Fastighets­förmedling, förklarar för en av hyresgäste­rna, Karin Degrell om hur värderinge­n av fastighete­n går till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden