Ttela

Onnea Suomi! lät hyllningar­na i Lilla Edet

- MONICA SAHLBACK 0520-42 26 07 monica.sahlback@ttela.se

– Jag glömmer aldrig när pappa kom hem och sa att vi hade två timmar på oss att packa ihop våra ägodelar. Ritva Putto var bara barn när Finland förlorade Karelen till Sovjetunio­nen. Under onsdagen firade hon hemlandets 100 år av självständ­ighet genom att lyssna på krigsveter­anen Tauno Salow.

För många Lilla Edet–bor med rötterna i Finland var det självklart att uppmärksam­ma landets 100 år som självständ­ig stat. Hemma hade några tänt blåvita ljus dagen till ära och under kvällens firande i Folkets hus var ledordet just jubileumså­rets tema; tillsamman­s. Att lyssna till krigsveter­anen Tauno Salows berättelse­r från krigsdagar­na fram till i dag lockade också.

– Hans minnen väcker egna minnen, tyckte flera på plats efter att ha hört 94-åringens historia om hur han kämpade sig till frihet.

RITVA PUTTO, 78, var en av dem vars familj förlorade sitt hem och tvingades lämna Karelen under de år som vinterkrig­et och fortsättni­ngskriget pågick.

– Vi fick ge oss av snabbt. Mamma slängde till oss påsar i vilka vi fick slänga i det nödvändiga­ste. Därefter fick vi söka oss nytt hem.

Som 20-åring tog hon sig till Sverige och började arbeta som sömmerska i Borås. Där träffade hon också kärleken och de valde att bosätta sig i Lilla Edet. Men Finland har fortfarand­e en stor plats i hennes hjärta.

– Och jag har aldrig ångrat någonting.

Hos Leena Hämäläinen väckte självständ­ighetsdage­n en viss saknad efter hemlandet.

– Jag lämnade Finland 1974 och de första tio åren i Sverige längtade jag tillbaka nästan hela tiden. Sedan tog jobb och barn över. Men varje år uppmärksam­mar jag alltid den 6 december på något sätt, upplyste hon.

”De första tio åren i Sverige längtade jag tillbaka till Finland nästan hela tiden”.

LEENA HÄMÄLÄINEN

DEN VANAN HAR väninnan Anja Nurmikumpu också, trots att hon bara var nio månader vid flytten till Sverige. Och hon avslöjade att hon till och med ”smitit” lite tidigare från jobbet för att kunna vara med och fira 100-åringen.

– Ett fint initiativ av Lilla Edets kommun och Lilla Edets bibliotek att arrangera något för oss alla som känner för grannlande­t, framförde hon.

Något som Tauno Salow kände för var att dansa. Och han blev bönhörd när det bjöds upp till folkdans.

– Men det är för få kvinnor som dansar. Ska jag lyckas hålla balansen behöver jag ha någon att hålla mig i, skojade krigsveter­anen och viftade med den finska flaggan.

 ?? Bild: MONICA SAHLBACK ?? HURRA FÖR FINLAND. Leena Hämäläinen och Anja Nurmikumpu firade hemlandets 100 år av självständ­ighet genom att säga Onnea Suomi - Grattis Finland – och dela minnen, dansa folkdans och äta finländska delikatess­er.
Bild: MONICA SAHLBACK HURRA FÖR FINLAND. Leena Hämäläinen och Anja Nurmikumpu firade hemlandets 100 år av självständ­ighet genom att säga Onnea Suomi - Grattis Finland – och dela minnen, dansa folkdans och äta finländska delikatess­er.
 ??  ?? KÄMPADE FÖR FRIHET. Tauno Salow slogs mot ryssarna under fortsättni­ngskriget. ”Ibland var det bara en buske mellan mig och fienden”, mindes han under 100-årsfirande­t i Folkets hus. Här syns krigsveter­anen med sin dotter och Mai Lundell.
KÄMPADE FÖR FRIHET. Tauno Salow slogs mot ryssarna under fortsättni­ngskriget. ”Ibland var det bara en buske mellan mig och fienden”, mindes han under 100-årsfirande­t i Folkets hus. Här syns krigsveter­anen med sin dotter och Mai Lundell.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden