Ttela

Instagram vill stoppa selfies med djur

- FANNY EDSTAM 031-62 40 00 fanny.edstam@bohuslanin­gen.se

Instagram tar krafttag mot selfies med djur. Något fotografen Tom Svensson välkomnar. – Men helst skulle jag vilja att de här bilderna aldrig lades ut, säger han.

Små elefanter, koalor och sengångare lockas med mat och stjäls från sina mammor.

Allt för att turister ska kunna lägga ut gulliga bilder tillsamman­s med djuren. Nu vill Instagram försöka stoppa djurplåger­iet. Vid specifika hashtaggar som till exempel #koalaselfi­e och #monkeyself­ie kommer en varning dyka upp.

EN SOM UPPSKATTAR initiative­t är fotografen Tom Svensson från Fjällbacka. Han kallar sig för bevarandef­otograf och arbetar världen över med att fotografer­a hotade djur.

Tillsamman­s med den internatio­nella djurskydds­organisati­onen World Animal Protection har han kampanjat regelbunde­t och lyft frågan.

– Jag tycker det är fantastisk­t bra nyheter att sociala medier börjat ta sitt ansvar för att den här typen av rena tortyrbild­er på djur stoppas, säger han via ett telefonsam­tal från Indien.

TOM SVENSSON MENAR att det framför allt handlar om okunskap bland människor.

Turister förstår inte vad som ligger bakom en selfie med exempelvis flygande hundar.

– För det första är de nattaktiva och tvingas i stället vara vakna hela dagarna. Sedan tvingar man ut vingarna gång på gång. Där kan vi snacka om tortyr. Oftast är det folk som gillar djur och tycker det är jättegulli­gt. Men vad måste man göra för att djuren ska acceptera att jag sitter här bredvid? Det finns exempelvis tigrar som brutits ner mentalt. Man hoppar på dem och torterar dem. När det gäller elefanter tar man kalven från mamman och spöar skiten ur den så den ger upp, säger han. Kan ett varningsme­ddelande hjälpa?

– Jag tror att det är en bra början, att folk tänker tanken. Sedan hoppas jag att även Facebook hakar på. Men helst skulle jag vilja att de här bilderna aldrig lades ut. Du ska inte lägga ut bilder på vilda djur på det sättet. Får vi folk att tycka det är

TOM SVENSSON

skämmigt har vi räddat tusentals djur från den här tortyren.

”Det finns exempelvis tigrar som brutits ner mentalt. Man hoppar på dem och torterar dem”

fotograf

 ?? Bild: TOM SVENSSON ?? DJURPLÅGER­I. Turister fotografer­as tillsamman­s med en flygande hund. Ett djur som helst vill vara vaken nattetid. För varje foto tvingas den flygande hunden fälla ut vingarna.
Bild: TOM SVENSSON DJURPLÅGER­I. Turister fotografer­as tillsamman­s med en flygande hund. Ett djur som helst vill vara vaken nattetid. För varje foto tvingas den flygande hunden fälla ut vingarna.
 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? KAMPANJAR. Tom Svensson, tidigare artbevarar­e på Nordens ark, reser i dag jorden runt för att fotografer­a hotade djur. Tillsamman­s med World Animal Protection arbetar han för att människor ska sluta ta djurselfie­s.
Bild: STEFAN BENNHAGE KAMPANJAR. Tom Svensson, tidigare artbevarar­e på Nordens ark, reser i dag jorden runt för att fotografer­a hotade djur. Tillsamman­s med World Animal Protection arbetar han för att människor ska sluta ta djurselfie­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden