Ttela

Finland firades festligt

- SUSANNE ENGDAHL-JENSEN 0520-42 26 38 susanne.engdahl-jensen@ttela.se

Blåvingens musikcafé i Trollhätta­n hade fullt hus på onsdagen när det firades att det var 100 år sedan Finland blev självständ­igt.

Under högtidlig stämning firades dagen av alla dem som kommit för att fira Finlands 100-årsdag. Det finska tungomålet talades bland många av gästerna. Katja Pulkkinen som håller i de finska träffpunkt­erna var en av arrangörer­na och hälsade välbekanta gäster välkomna på finska - tervetuloa.

KATJA VET ATT det är en viktig dag och har inte lämnat något åt slumpen denna dag.

– Vi har tänkt till som här med dukningen med vita tulpaner och granriset för det är skogarnas land, säger Katja.

I köket jobbar bland annat Annelie Backlund med julsmörgås­arna som ser riktigt läckra ut med allt från skinka, ost, köttbullar och rödbetssal­lad. Inne i en annan del jobbar Katjas mamma Aino Pulkkinen med drömtårtor hon bakat som hon skär upp till fina bakelser. Enhetschef Lena Lindell hjälper till med garneringe­n för det är mycket som ska hinnas klart.

EN AV DAGENS gäster är Margot Ahlbäck som berättar att det var hennes man som var från Finland och han var alltid noga med att fira denna dag – det skulle alltid stå två ljus i fönstret då.

– Hans farfar och farfarsfar bodde i St. Petersburg i Ryssland och sköts ihjäl vid revolution­en 1917. Hans far och familjen fick fly till Finland för att klara sitt liv, berättar Margot Ahlbäck.

Hon berättar vidare att maken, som numer är död, kom till Sverige som krigsbarn - ett och ett halvt år gammal, och fick åka tillbaka till Finland igen som femåring.

– När han fyllt sexton år flyttade han tillbaka till Sverige, till sin svenska fosterfami­lj i Frändefors. Han jobbade på Saab och sedan på Flygmotor som det hette då och där träffade han mig, säger Margot.

Carina Hermansson sitter också och småpratar innan festprogra­mmet börjar.

– Jag brukar gå på träffpunkt­er – som på Rådjuret och här med flera. Hit går jag alltid på påsk och midsommar, säger Carina Hermansson.

Inlednings­vis läste Katja Pulkkinen ett tal på finska som skrivits av Finlands president, Sauli Niinistö, och sedan tog underhålln­ingen vid med Anna Heikkinen & Längtans Kapell som spelade och sjöng finska sånger.

– MIN PAPPA var från Finland men jag har tyvärr inte lärt mig finska så jag sjunger på svenska så håller jag mina finska rötter vid liv, inleder Anna Heikkinen.

Firandet fortsatte sedan under trevligt småprat om minnen från förr och nu när de goda julsmörgås­arna och bakelserna serverades.

 ?? Bild: SUSANNE ENGDAHL-JENSEN ?? SUOMI. Det var festligt på Blåvingens musikcafé när det firades Finlands 100-årsdag.
Bild: SUSANNE ENGDAHL-JENSEN SUOMI. Det var festligt på Blåvingens musikcafé när det firades Finlands 100-årsdag.
 ??  ?? MINNS. Carina Hermansson och Margot Ahlbäck trivs på träffpunkt­erna.
MINNS. Carina Hermansson och Margot Ahlbäck trivs på träffpunkt­erna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden