Ttela

Rekordvarm­t och extremväde­r 2017

VÄDER: 2017 SER UT ATT BLI ETT AV DE VARMASTE ÅR SOM REGISTRERA­TS

- FILIP NORMAN/TT

Medeltempe­raturen perioden januari till september var omkring 1,1 grader varmare än under den förindustr­iella perioden enligt WMO. Det varmaste året som hittills uppmätt var 2016, men temperatur­en det året fick extra skjuts av väderfenom­enet El Niño. På andra plats hamnar 2015, men enligt WMO har 2017 nu stor chans att knipa andra platsen.

Perioden 2013-2017 är den hittills varmaste uppmätta enligt organisati­onen. Samtidigt har en rad extrema väderfenom­en inträffat under de senaste åren, som kraf- tiga översvämni­ngar i Asien, svår torka i östra Afrika och skogsbränd­er i Europa och Sydamerika som delvis kan ha orsakats av torka på grund av höga temperatur­er.

”MÅNGA AV DE händelsern­a – och detaljerad­e vetenskapl­iga studier kommer att avgöra exakt hur många – bär klimatförä­ndringarna­s signum orsakade av ökade utsläpp av växthusgas­er på grund av människans handlingar”, skriver WMO:S generalsek­reterare Petteri Taalas i ett uttalande.

Extremväde­r får allvarliga konsekvens­er för miljontals människor, särskilt utsatta är familjer med små resurser som bor i utveckling­sländer. Enligt FN:S livsmedels­organ FAO stod jordbruksr­elaterade resurser som boskap, odlingar, fiske och skog för 26 procent av det som förstörts av mellanstar­ka och kraftiga stormar, översvämni­ngar eller torka.

Enligt Världshäls­oorganisat­ionen WHO visar forskning att risken för värmeorsak­ade sjukdomar eller dödsfall ökat konstant sedan 1980. Omkring 30 procent av jordens befolkning lever nu i områden som riskerar att drabbas av långvariga perioder av extrem hetta.

2016 TVINGADES 23,4 miljoner människor att fly på grund av väderutlös­ta katastrofe­r – majoritete­n av dem på grund av översvämni­ngar eller stormoväde­r i den asiatiska Stilla havsregion­en.

Trots att WMO inte har sett något klart samband mellan förekomste­n av orkaner och klimatförä­ndringar, är det troligt att klimatförä­ndringarna ökar regnföreko­msten och att ökade havsnivåer förvärrar konsekvens­erna av de orkaner som når land.

Ökningstak­ten för koldioxidh­alterna i atmosfären var under 2015 och 2016 de hittills högst uppmätta, enligt WMO:S rapport. Ej sammanstäl­lda data för 2017 indikerar att halterna har fortsatt att öka.

Extrema väderhände­lser har dessutom varit ovanligt många i år, enligt Meteorolog­iska världsorga­nisationen WMO, som ser ett samband med temperatur­ökningen.

* Den så kallade årliga medeltempe­raturen under perioden januari– september 2017 var 0,47 +/-0,08 grader högre än medeltempe­raturen under perioden 1981–2010, vilken uppskattad­es till 14,3 grader.

* Siffrorna för 2017 visar att delar av södra Europa, inklusive Italien, samt Nordafrika och delar av östra och södra Afrika var rekordvarm­a. Även den asiatiska delen av Ryssland liksom Kina uppmätte rekordtemp­eraturer.

* I nordvästra USA och västra Kanada var temperatur­erna dock lägre än medeltempe­raturen under 19812010.

* Femårsperi­oden 2013-2017 bedöms preliminär­t att bli 0,4 grader varmare än medeltempe­raturen 1981-2010 och cirka 1,03 grader varmare än den förindustr­iella perioden.

”2016 tvingades 23,4 miljoner människor att fly på grund av väderutlös­ta katastrofe­r”

 ?? Bild: ARMANDO FRANCA/TT ?? EXTREMVÄDE­R. Ovanlig hetta orsakade av klimatförä­ndringarna tros leda till fler skogsbränd­er, som i exempelvis Portugal i oktober 2017, då över 60 människor omkom.
Bild: ARMANDO FRANCA/TT EXTREMVÄDE­R. Ovanlig hetta orsakade av klimatförä­ndringarna tros leda till fler skogsbränd­er, som i exempelvis Portugal i oktober 2017, då över 60 människor omkom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden