Ttela

Rykten om biltillver­kning i Trollhätta­n

- JOACHIM FLODIN 0520-42 26 04 joachim.flodin@ttela.se

Enligt nyhetsbyrå­n Bloomberg ska Nevs tillverka bilar i Trollhätta­n redan andra kvartalet 2018.

Nevs vd Kai Johan Jiang, ska ha sagt att företaget letar efter fler fabriker att tillverka bilar i Kina, Turkiet och att tillverkni­ngen ska komma igång i Trollhätta­n redan andra kvartalet 2018. Orsaken är det stora globala intresset som finns efter miljövänli­ga fordon.

– Kostnaden för elbilar som producerat­s av Nevs har fallit till nivån på jämförbara bensindriv­na. Detta eftersom batterikos­tnaderna har sjunkit till ungefär en tredjedel av siffran för tre år sedan, säger Kai Johan Jiang i intervjun med Bloombergs i onsdags.

ENLIGT NEVS kommunikat­ionschef Fredrik Fryklund handlar det inte om någon serietillv­erkning av kompletta 9-3 bilar.

– Det stämmer att det kommer att bli tillverkni­ng i fabriken i Trollhätta­n 2018. Men det är inte serietillv­erkning av kompletta 9-3-bilar, som kan man tro efter att ha tagit del av uppgiftern­a i Bloomberg. Det handlar i första hand om tillverkni­ng av underreden för 9-3, som sedan transporte­ras till fabriken i Tianjin i Kina för sammansätt­ning.

DETTA ÄR NÅGOT som kommer att innebära att sysselsätt­ningen i Trollhätta­n ökar, så mycket att Nevs kommer att behöva ta in personal utifrån. Hur mycket kan inte Fryklund svara på i dagsläget.

– Det kommer också att ske en viss tillverkni­ng av prototypbi­lar i fabriken i Trollhätta­n, bilar som ska användas för tester och vidareutve­ckling med mera. Men i det fallet är det inte fråga om serietillv­erkning.

I tisdags visade Nevs upp sin första modell som producerat­s i fabriken i Tianjin, en Nevs 9-3 EV.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden