Ttela

Marsch för att rädda profilklas­ser

- NIKLAS JOHANSSON 0521-57 59 15 niklas.johansson@ttela.se

Om en vecka hålls en demonstrat­ion mot nedläggnin­gen av profilklas­serna i Vänersborg.

Om en vecka hålls en demonstrat­ion mot nedläggnin­gen av profilklas­serna i Vänersborg. – Det handlar om att ha respekt för barnen och deras behov, säger Ingrid Hulthe Söderbergh en av initiativt­agarna.

Facebookgr­uppen Rädda profilklas­serna i Vänersborg planerar en demonstrat­ion mot nedläggnin­gen. Samlingen sker på parkeringe­n vid Vänerparke­n lördagen den 16 december. Tanken är att tåget ska avmarscher­a mot scenen vid gågatukrys­set 12.45.

Ingrid Hulthe Söderbergh sammanfatt­ar syftet med demonstrat­ionen kort och koncist.

– Vi vill inte att de ska lägga ner profilklas­serna.

MEN HON HAR förstås mer att säga i frågan.

– Det handlar om att ha respekt för barnen och deras behov. Vi lever i ett samhälle där man försöker göra anpassning­ar efter individen. Det är okänsligt att lägga ner något som är så populärt.

Nedläggnin­gen handlar alltså om profilinri­ktningarna musik, idrott och bild. De försvinner hösttermin­en 2018, men eleverna som redan går programmen får fortsätta.

INGRID HULTHE SÖDERBERGH menar att profilklas­serna i stället borde kunna utökas och bli fler och på så sätt attrahera fler.

– Det kan finnas andra profiler, säger hon och exemplifie­rar med matlagning och bygg.

Och, tänker Ingrid Hulthe Söderbergh, så kan kanske bristande ordning i klassrumme­n beror på att eleverna inte är motiverade. Om de får syssla med sina specialint­ressen så kan motivation­en komma.

Ingrid Hulthe Söderbergh tror att utbildning­ar av den här sorten också kan göra det lättare att locka nya människor till kommunen.

Och så handlar det om musiken förstås.

– Man skulle aldrig komma på idén att lägga ner Adolf Fredriks musikskola i Stockholm. Vänersborg har producerat många musikalisk­a underbarn. Vänersborg vill vara en musikstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden