Ttela

Hjortens fyr skyddas

- DANIEL GUSTAFSSON 0520-42 26 00 daniel.gustafsson@ttela.se

NYHETER: Regeringen har beslutat att göra Hjortens fyr utanför Mellerud, tillsamman­s med sju andra fyrar, till statliga byggnadsmi­nnen.

Fyren vid Hjortens udde utanför Mellerud har tillsamman­s med sju andra fyrar och en lotsstatio­n förklarats som statliga byggnadsmi­nnen.

Under torsdagen 7 december beslutade regeringen att ett antal fyrar skulle förklaras vara statliga byggnadsmi­nnen. En av dessa var Hjortens fyr vid Vänern utanför Mellerud. Fyrplatsen på hjortens udde byggdes 1852 och motivering­en för att den ska bli byggnadsmi­nne lyder:

”Hjortens fyrplats är den enda fyrplats i Vänern som Kungliga Lotsverket inrättat och drivit. Tillkomste­n var en direkt följd av att Göta kanal medförde ökad sjöfart på Vänern och har alltså en direkt koppling till kanalbygge­t. Fyrar på platsen har lång hävd då farvattnen kring Hjortens udde räknas till de besvärliga­ste i Vänern. Det stora fyrtornet i trä är ett av Vänerns äldsta. Fyrtypen är kulturhist­oriskt

intressant eftersom dess form senare skulle utvecklas i Heidenstam­s välkända järnfyrar. Fyrplatsen har en välbevarad och komplex bebyggelse med några ovanliga byggnadsty­per represente­rade.”

Anledninge­n till att fyrarna nu förklaras vara byggnadsmi­nnen beror på att de enligt regeringen är en självklar del av vårt kulturarv.

– Genom dem får vi ökad kunskap om sjöfartens och samhällets historia. Det finns ett stort lokalt engagemang och nu tar staten ett tydligt ansvar genom att bevara dessa fyrplatser för framtiden, säger kultur- och demokratim­inister Alice Bah Kuhnke i ett pressmedde­lande.

”Det finns ett stort lokalt engagemang och nu tar staten ett tydligt ansvar”

ALICE BAH KUHNKE

 ??  ?? SETT MÅNGA FARTYG. Fyrtornet vid Hjortens udde stod klart 1852.
SETT MÅNGA FARTYG. Fyrtornet vid Hjortens udde stod klart 1852.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden