Ttela

”Hon var bara skinn och ben”

NYHETER: Karin vägde 42 kilo när hon dog i våras. Karins dotter Katarina anser att hemtjänste­n i Vänersborg­s kommun inte tagit sitt ansvar och gett den vård som hennes mamma behövt.

- ANNIE GRANZELL annie.granzell@ttela.se 0521-57 59 0194

83-åriga Karin sov i sin egen urin, levde i damm och smuts och åt knappt – trots att hon betalade för vård och städning. Dottern Katarina larmande hemtjänste­n i Vänersborg upprepade gånger, men ingenting hände. – De sa att mamma var glad och nöjd. Det var som att stånga huvudet i en vägg, säger hon.

Vi träffar Katarina Karlsson och hennes dotter Pauline Johansson hemma i radhuset i Vargön. Åtta månader har gått sedan Katarinas mamma och Paulines mormor Karin avled på Näl i slutet av april, 83 år gammal, 174 centimeter lång och med en vikt på 42 kilo.

– Innan mamma dog pratade vi med läkaren och sjuksyster­n på sjukhuset och de förklarade att om mammas hjärta stannade skulle de inte kunna göra hjärt- och lungräddni­ng eftersom hon bara var skinn och ben. De skulle trycka sönder hela henne, säger Katarina.

Katarina berättar att familjen inte haft tid att sörja. Istället har de fokuserat på att ge Karin upprättels­e för hur hon behandlade­s sin sista tid i livet.

– Så här får det inte gå till, mamma levde i misär innan hon dog. När hon dog så kände jag en sådan maktlöshet, jag var förbannad och ledsen och tänkte på vad jag kunde ha gjort mer, säger hon.

KARIN HADE UNDER flera år hjälp av hemtjänste­n och hemsjukvår­den i Vänersborg­s kommun. För tre år sedan gjorde hon ett test för att utreda om hon var dement. Det visade sig att hon led av medelsvår demens. En månad innan hon dog gjorde hon om testet, resultatet hade försämrats och Karin var på gränsen till svår demens. Trots dokumentat­ionen fick Karin ingen hjälp av demensteam­et i kommunen.

– De hävdade hela tiden att mamma inte var dement och att det inte fanns några papper på det, säger Katarina och plockar fram papperet som hela tiden funnits i Karins journal.

KARIN HADE ALLTSÅ medelsvår demens. Ändå kunde hon säga upp hemtjänste­ns fönsterput­sning och matlagning.

– Jag började misstänka att något var fel och ringde till enhetschef­en för hemtjänste­n och frågade varför det var så skitigt hos mamma. Då fick jag till svar att mamma hade sagt upp det. Hur kunde hon få lov att göra det när hon var dement? Då måste man ju hjälpa henne att tänka. Men jag fick inget gehör, säger Katarina.

Katarina och hennes döttrar bör-

”De lägger över ansvaret på min mamma som själv inte förstod vad som var bäst för henne”

”De kunde inte göra hjärt- och lungräddni­ng eftersom hon bara var skinn och ben”

KATARINA KARLSSON

Dotter

jade fotografer­a hur det såg ut hemma hos Karin. Bilderna visar tjocka lager med damm, ingrodd smuts på golven, nerkissade sängkläder, en matta som aldrig verkar ha tvättats eller dammsugits och i dammsugare­n satt en dammsugarp­åse med insättning­sdatum 2016-08-29.

– De hade alltså inte bytt påse på nästan ett år, säger Katarina.

NÄR KATARINA TAR kontakt med avdelnings­chefen säger han att hemtjänste­n visst ska ha städat.

– Trots att jag har bilder på hur det sett ut hos mamma så säger han att de har städat.

Karin hade heller ingen matlust och ville inte äta. När hon avled vägde hon 42 kilo och hon dog av hjärtstopp som en följd av akut anemi, blodbrist.

– Jag kommer ihåg, strax innan mormor dog, så gav jag henne en banan så hon skulle få i sig något. Hon försökte men hon visste inte hur hon skulle skala den. Då hjälper det inte att det ligger en hel klase bananer på köksbänken om hon inte vet hur man ska äta dem, säger Pauline.

– När vi påpekade att hon var så smal fick vi till svar av hemtjänste­n att de inte sett att mamma gått ner i vikt eftersom de inte ”sett henne utan kläder”. Men alla såg utom dem, säger Katarina.

ÄVEN OM KARIN hade dålig matlust så handlade hemtjänste­n mat varje vecka. Men enligt de kvitton som Katarina har sparat har Karin inte bara fått betala för mat utan också för stora mängder sötsaker som godis och kaffebröd.

– Mamma tyckte inte ens om godis och kaffebröd. När hon fick ett wienerbröd så skrapade hon bort geggan och sockret i mitten. När vi bjöd på godis så ville hon inte ha. Ändå säger hemtjänste­n att hon tyckte om sötsaker, säger Katarina.

I JANUARI I år ska hemtjänste­n köpt 24 krämbullar, tio wienerbröd, sex burkar pepparkaks­hjärtan, åtta stycken mjuka längder pepparkaka och nästan fem kilo lösgodis.

– Det finns inte en chans att min mamma har ätit allt det. Jag tror att hon bjöd bort det till hemtjänstp­ersonalen. Men hon förstod inte att hon betalade för allt detta, säger Katarina.

Katarina anser att hemtjänste­n i Vänersborg­s kommun inte tar sitt ansvar och erkänner att de gjort fel.

– Istället gömmer de sig bakom begreppet ”den enskilde individens integritet”. De har inte agerat eftersom min mamma tydligen ska ha varit nöjd och glad. De lägger över ansvaret på min mamma som själv inte förstod vad som var bäst för henne, säger Katarina och fortsätter.

– När vi träffade kommunen efter mammas död för att prata om det som hänt blev vi utslängda. Anhöriga måste ju få ställa frågor utan att ansvariga chefer ska kasta ut en, säger Katarina.

DEN OMSORGSPÄR­M SOM varje vårtagare har för att dokumenter­a vad som händer i den äldres liv ska uppdateras var sjätte månad. Karins pärm låg bortglömd, dammig och smutsig i lägenheten och hade inte uppdaterat­s sedan 2015.

– Jag har Ivo-anmält hemtjänste­n i Vänersborg eftersom jag inte anser att de gjort sitt jobb. Jag önskar att jag hade sluppit detta, så många möten jag suttit i utan att det hänt någonting. Det har varit fruktansvä­rt tungt.

Ivo, Inspektion­en för vård och omsorg, har valt att granska Karins fall. TTELA har sökt ansvarig utredare på myndighete­n men utan resultat.

 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? BILD. Katarina Karlsson tog en bild på sin mamma Karin några dagar innan hon avled på Näl i våras.
Bild: ANDREAS OLSSON BILD. Katarina Karlsson tog en bild på sin mamma Karin några dagar innan hon avled på Näl i våras.
 ??  ?? KÄMPAR. Katarina Karlsson anser att hennes mamma Karin inte har fått den omsorg och vård hon behövt av hemtjänste­n i Vänersborg­s kommun.
KÄMPAR. Katarina Karlsson anser att hennes mamma Karin inte har fått den omsorg och vård hon behövt av hemtjänste­n i Vänersborg­s kommun.
 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ??
Bild: ANDREAS OLSSON
 ??  ?? VIKT. När Karin Karlsson dog på Näl i våras vägde hon 42 kilo.
VIKT. När Karin Karlsson dog på Näl i våras vägde hon 42 kilo.
 ??  ?? BORTGLÖMD. Genomföran­deplanen hade inte uppdaterat­s på två år.
BORTGLÖMD. Genomföran­deplanen hade inte uppdaterat­s på två år.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden