Ttela

Problemet i svenska skolan är pedagogike­n

SKOLA. Det är glädjande att svenska elever ökar sin läsförståe­lse. Men samma undersökni­ng bekräftar att den svenska skolan fortfarand­e har strukturel­la problem.

- JOAKIM BROMAN Liberala nyhetsbyrå­n

Den nedåtgåend­e trenden har vänts. Svenska elevers läsförståe­lse ökar i den internatio­nella undersökni­ngen Pirls. Sverige är nu i princip tillbaka på 2001 års nivå, efter stadigt sjunkande resultat.

Precis som i alla andra länder presterar flickor bättre än pojkar. Men den stora skillnaden handlar om socioekono­misk bakgrund. Elever från mer resursstar­ka hem presterar 44 poäng bättre i Pirls test än elever från ogynnsamma förhålland­en – en skillnad som är tre gånger så stor som den mellan könen.

DET BEKRÄFTAR ATT den svenska skolan fortfarand­e brister i ett av sina viktigaste uppdrag: att jämna ut förutsättn­ingar. I somras meddelade Gustav Fridolin att han vill satsa 5 miljarder under 2018 och 2019 på att göra skolan mer jämlik.

Men mer pengar kommer inte att lösa problemet. Det svenska skolväsend­et lider nämligen av ett mer grundlägga­nde problem: relativist­isk kunskapssy­n i läroplaner­na. Under hösten släpptes boken “Kunskapssy­nen och pedagogike­n”, skriven av de tre professore­rna Magnus Henrekson, Inger Enkvist, Martin Ingvar och doktorande­n Ingrid Wållgren.

Med stöd av forskning i olika discipline­r sågar de långsamt och grundligt den postmodern­a pedagogike­n vid fotknölarn­a.

Det paradigmet har varit rådande i den svenska skolan sedan det tidiga 1990-talet och har inneburit att elever ska lära sig “samtala om” och “uttrycka och värdera” åsikter, istället för objektivt insamlad och granskad fakta. De ska lära sig “generella färdighete­r”, att samarbeta, att tänka kritiskt och vara kreativa.

Den stora skillnaden handlar om socioekono­misk bakgrund

RESULTATET BLIR ATT grundlägga­nde färdighete­r, som läsande, skrivande och räknande, blir lidande. Traditione­lla ämneskunsk­aper sätts åt sidan.

Detta är den enskilt viktigaste förklaring­en till den svenska skolans dåliga resultat. Men den kanske viktigaste lärdomen från “Kunskapssy­nen och pedagogike­n” är att de luddiga målen och den postmodern­a pedagogike­n drabbar elever från socioekono­miskt svaga hem värst.

Det är positivt att den dåliga trenden för skolan vänt. Men riktiga toppresult­at kommer vi inte att nå förrän läroplaner­na får ett rejält omtag. Resurssvag­a elever straffas alltjämt i flumskolan­s ruiner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden