Ttela

”Vi har gett god omsorg och vård”

- ANNIE GRANZELL

Vänersborg­s kommun anser att Karin Karlsson har fått den omsorg och vård som behövts och som hon själv efterfråga­t. – Den enskilde vårdtagare­ns vilja väger tungt och den måste vi följa, säger Karin Hallberg, chef på socialförv­altningen.

TTELA har sökt de olika chefer som varit ansvariga för Karins vård och omsorg.

– Vi har sagt att enhetschef­erna inte uttalar sig utan det är förvaltnin­gsledninge­n som ska göra det, säger Karin Hallberg som berättar att hon tycker att det är tråkigt att kommunen och de anhöriga inte delar samma bild av vad som hänt.

– Jag har satt mig in i ärendet och vad jag kan se i den Lex Sarahutred­ning vi gjort är att vi haft en bra dialog och ett nära samarbete med anhöriga. Det är först under sommaren och hösten det varit svårare i kommunikat­ionen.

KARIN HALLBERG VILL inte kommentera Karins fall i detalj med respekt för Karin men förklarar att personer med demens inte automatisk­t får ett demensteam kopplat till sig.

– Vi gör alltid en enskild bedömning eftersom det är en behovspröv­ad instans. Grunden är att personen får hemtjänst utförd av ordinarie hemtjänstg­rupp och att kommunens demenssjuk­sköterska finns som stöd. Det är viktigt att vårdtagare­n känner sig trygg och att de känner personalen.

Följer ni upp personer med demens?

– Regelbundn­a bedömninga­r görs om demensteam­et ska bli aktuellt och demenssjuk­sköterskan är den som gör de bedömninga­rna.

Hur långt sträcker sig vårdtagare­ns egen vilja och bestämmand­erätt?

– Den enskildes vilja väger mycket tungt enligt socialtjän­stlagen, oavsett om personen är dement eller inte. Anser man att vårdtagare­n inte kan föra sin egen talan kan anhöriga ansöka om en god man eller en förvaltare. Annars har vi ett ansvar att lyssna till vad den enskilde vill ha. Men det är klart att ser vi att någon far illa så rapportera­s det och vi får göra en annan bedömning.

– Jag känner mig trygg med det sätt som vi har jobbat och gör bedömninge­n att Karin fått god omsorg och vård. Vi har haft möten och avstämning­ar och Karin har varit nöjd. Det vi brister i och kunde ha gjort bättre, som vi också skriver i Lex-sarah-utredninge­n är uppdaterin­gar i genomföran­deplanen.

Vad säger du om att det har varit så smutsigt hos Karin?

– I vår Lex Sarah-utredning står det tydligt hur vi har städat och när vi har städat. Men vill inte vårdtagare­n att vi ska städa så får vi inte göra det.

Det ska ha köpts stora mängder kaffebröd och godis som Karin betalat.

– När det handlar om inköp är vi vårdtagare­ns förlängda arm. Vi köper det som vårdtagare­n önskar. Ser vi något tokigt sätter vi oss med vårdtagare­n och har ett samtal men annars köper vi det som står. När det gäller Karin så uppfattar jag det som att hon tyckte om att bjuda personalen på fika.

Att de anhöriga har en annan uppfattnin­g om hur det har gått till har Karin Hallberg full respekt för.

– De har rätt till sin uppfattnin­g och vi har vår. Sedan finns det alltid saker att förbättra hos oss och ett sådant arbete pågår hela tiden. I det här fallet ser vi att vi måste vara noggrannar­e med genomföran­deplanen som varje vårdtagare har.

Hur ser du på att Ivo nu ska granska Karins fall?

– Jag välkomnar Ivo och tycker att det är bra att de granskar oss. Oavsett vad de kommer fram till kommer vi granska och ta till oss deras synpunkter

VÄNERSBORG­S MEDICINSKT ansvariga sjuksköter­ska Tommy Carlgren har i sin rapport kommit fram till sex punkter som brustit i Karins fall. Bland annat att dietistkon­takt saknades, att inte mat och vätskeregi­strering har skett vid behov, att viktkontro­ller inte är utförda enligt plan och att hemsjukvår­den under april 2017 kunde ha varit aktiv i en diskussion med läkare, vårdtagare och närstående om en annan vårdnivå.

 ?? Bild: KENT ENG ?? SOCIALCHEF. Karin Hallberg, chef för socialförv­altningen i Vänersborg­s kommun, anser att kommunen gett rätt vård till Karin.
Bild: KENT ENG SOCIALCHEF. Karin Hallberg, chef för socialförv­altningen i Vänersborg­s kommun, anser att kommunen gett rätt vård till Karin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden