Ttela

De här vill vi inte bo granne med

- GABRIEL ANDERSSON 0520-42 26 00 gabriel.andersson@ttela.se

Någon gång har vi nog alla haft dem. Grannarna som gör livet i en bostad lite sämre. Somliga är lättstörda medan andra är trötta på klagomål, men trots det verkar vi störa oss på ungefär samma saker.

Det är dagen efter inflyttnin­gsfesten i din nya bostad. Kroppen är trögstarta­d och du tyckte kvällen innan att det var en bra idé att lämna disken till morgondage­n. På ytterdörre­n sitter en arg lapp fasttejpad: ”Det ska vara tyst efter klockan 22!”. Ett scenario många svenskar förmodlige­n känner igen sig i.

TIDIGARE I ÅR gjorde Norstat, på uppdrag av HSB, en marknadsun­dersökning där 1 000 västsvensk­ar blev tillfrågad­e vad de störde sig mest på med sina grannar. Där upplevde 17 procent att just grannar som spelar hög musik är det som stör mest. Allra flest, närmare bestämt 20 procent, upplevde att grannar som röker på balkongen är det som stör mest. På tredje respektive fjärde plats hamnade grannar som inte hälsar och grannar som parkerar där de inte får.

I EN ANNAN marknadsun­dersökning, med nationell räckvidd, har 1 000 hyresgäste­r fått frågan vilka de tror är de mest besvärliga grannarna. Undersökni­ngen gjordes av Skop på uppdrag av Hem & Hyra, och visar att de två stora kategorier­na är drogmissbr­ukare och kriminella som får 33, respektive 25 procent i undersökni­ngen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden