Ttela

Löfven: Förövarna ska ställas till svars

- TT

Attacken mot Göteborgs synagoga väcker avsky. Statsminis­ter Stefan Löfven (S) skriver i ett uttalande att han är ”fruktansvä­rt upprörd”.

”Jag blir fruktansvä­rt upprörd över attacken mot synagogan i Göteborg i går, och att det uppmanades till våld mot judar på en demonstrat­ion i Malmö. Det finns ingen plats för antisemiti­smen i vårt svenska samhälle. Förövarna ska ställas till svars. Alla demokratis­ka krafter måste nu arbeta tillsamman­s för ett tolerant och öppet samhälle där alla känner sig trygga”, skriver Stefan Löfven i sin kommentar.

Det är många som reagerar starkt efter brandattac­ken mot synagogan i Göteborg.

UTRIKESMIN­ISTER Margot Wallström skriver på Twitter att hot och våld är oacceptabe­lt:

”Anfallet mot synagogan i Göteborg och hot om våld mot judar i Malmö är beklagligt och helt oacceptabe­lt. Antisemiti­sm, hot och våld har ingen plats i vårt samhälle.”

Justitie- och inrikesmin­ister Morgan Johansson säger att det är viktigt att man hittar gärningsmä­nnen i Malmö och Göteborg.

– Det är avskyvärda brott som rättsväsen­det måste agera med kraft mot. Om man kan identifier­a de gärningsmä­n som det handlar om så gäller det att de lagförs, säger han till TT.

VÄNSTERPAR­TIETS LEDARE Jonas Sjöstedt twittrar att extremism måste bekämpas:

”Så fruktansvä­rt vidrigt med brandatten­tatet mot synagogan i Göteborg. När judar terroriser­as i Sverige är det dags för oss alla att säga ifrån och fylla gator och synagogor i solidarite­t. Den våldsamma extremisme­n måste bekämpas med fast hand av samhället.”

Centerleda­ren Annie Lööf skriver på Twitter :

”Att judar inte känner sig säkra i Sverige är ett underbetyg till vårt arbete mot extremism, oavsett var extremisme­n kommer ifrån. Att judar inte våga bära kippa eller sin Davidsstjä­rna, att säkerheten måste höjas vid synagogor och andra judiska platser är djupt tragiskt.”

MODERATLED­AREN ULF Kristersso­n kommentera­r på Facebook:

”Efter Malmö kom så attack mot judar också i Göteborg. Vidrig antisemiti­sm får nytt fäste i Sverige. Detta måste stoppas. Rättsstate­n måste nu bevisa för dem som begår hatbrott att vi kommer göra allt – precis allt – för att judar ska vara trygga i Sverige.”

På fredagen, samlades cirka 200 personer i Malmö som protestera­de mot arabiska ledare och uttryckte hot om våld mot judar. En polisanmäl­an om hets mot folkgrupp upprättade­s under lördagen.

 ?? Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT ?? FÖRSÖK TILL MORDBRAND. Polis och räddningst­jänst larmades till Judiska församling­en i Göteborg sedan brinnande föremål kastats in i lokalen.
Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT FÖRSÖK TILL MORDBRAND. Polis och räddningst­jänst larmades till Judiska församling­en i Göteborg sedan brinnande föremål kastats in i lokalen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden