Ttela

Johansson: Vi är medvetna om hoten

- EMMA GYLLESTAD/TT

På två dagar har judar attackerat­s, verbalt och fysiskt, i två av Sveriges största städer – Malmö och Göteborg. – Vi är väl medvetna om att det finns en hotbild mot judiska företrädar­e och organisati­oner i Sverige, säger inrikesmin­ister Morgan Johansson.

Attacken i Göteborg har uppmärksam­mats av bland annat en av USA:S äldsta judiska organisati­oner, American Jewish Commitee (AJC), som träffade Löfven och Wallström för ett och ett halvt år sedan. AJC skriver på Twitter att de då varnade för ökande antisemiti­sm i Sverige.

– Under de senaste åren har vi höjt Säkerhetsp­olisens kapacitet. Jag träffade företrädar­e för judiska världskong­ressen för en månad sedan. Den typen av kritik framfördes inte då, säger justitie- och inrikesmin­ister Morgan Johansson (S).

Johansson säger att det framför allt måste finnas ett bra samarbete mellan polisen lokalt och den enskilda församling­en. Han påpekar också att det är svårt att skydda sig totalt mot den här typen av angrepp.

Hotbilden mot judar kommer från flera håll. De tre grupper som säkerhetsp­olisen jobbar med är vit maktrörels­en, islamistis­ka grupper och den autonoma vänstern.

– Vit maktmiljön har också ökat i aktivitet på senare tid, säger Morgan Johansson till TT.

Storgötebo­rgs polischef Erik Nord bekräftar den bilden.

– Unikt för judarna är att de kan drabbas av våld från alla de här tre gruppering­arna. Den autonoma vänstern kan ge sig på judiska intressen eftersom man kan vara väldigt propalesti­nska och ta tydlig ställning mot Israel. Och då tar man också ställning mot judarna. NMR och högerextre­ma grupper ger sig på dem, och religiös extremism från muslimskt håll tar också sikte mot judar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden