Ttela

Utsatta kvinnor: Hör vårt rop

- ANJA HAGLUND/TT

Nu publiceras metoo-uppropet från kvinnor i drogberoen­de, kriminalit­et och prostituti­on. Vittnesmål­en som berättar om grovt våld, gruppvåldt­äkter och förnedring. Kvinnorna bakom uppropet kräver att det leder till förändring.

– Vi kan inte bara sitta här och prata om problemen. Jag tror inte att det är möjligt att mobilisera en sådan här grupp speciellt många gånger till. Utan någonting måste hända nu, säger Jo Rantatalo, en av personerna bakom gruppen.

”Vi är dom som ni kallat horsehäxor, tjackhoror och fyllekärri­ngar. Vi är dom som ni män tagit er rätten att göra vad ni vill med. Vi är dom som får skylla oss själva när vi blivit våldtagna och misshandla­de.”

Så inleds metoo-uppropet från gruppen #utanskydds­nät, som ger röst åt några av de grupper av kvinnor som utsätts för det grövsta sexuella våldet.

Totalt har ett 70-tal berättelse­r om övergrepp samlats ihop, både från kvinnor som lyckats bryta sig loss och från kvinnor som befinner sig i pågående missbruk och kriminalit­et. Ett antal berättelse­r kommer direkt från kvinnor på anstalter.

Metoo öppnade en dörr även för samhällets mest utsatta, anser Jo Rantatalo.

– Steget för en kvinna som missbrukar eller sitter frihetsber­övad är så mycket längre än för någon som jobbar på Dramaten. Men plötsligt blev det möjligt även för oss att göra våra röster hörda, och också en chans att bli trodda, säger hon.

Vittnesmål­en kommer att publiceras på en hemsida, och förhoppnin­gen är att uppropet ska leda till verklig förändring.

Ett konkret krav är avgiftning­skliniker för enbart kvinnor.

– Det är helt orimligt att jag ska komma direkt in från gatan, när jag kanske precis blivit våldtagen av en torsk, knarklanga­re eller hallick, och så ska jag gå och sätta mig på en avgiftning, förödmjuka­d och rädd, tillsamman­s med en massa snubbar, säger Jo Rantatalo.

Hela uppropet finns på utanskydds­nat.nu.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG / TT ??
Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden