Ttela

Hon undersöker brott och självkänsl­a i ny bok

- JOHANNA LUNDBERG 0520-42 27 88 johanna.lundberg@ttela.se ERIK ÅBERG TT

Finns det ett samband mellan självkänsl­a och kriminalit­et hos människor med obehandlad adhd? Det ville Vänersborg­aren och kriminolog­en Jessica Hjert Flood undersöka och nu ger hon ut en bok i ämnet.

Vi måste förhindra att barn med neuropsyki­atriska diagnoser, till exempel adhd, hamnar i utanförska­p och stigmatise­ras. Det är en av de viktigaste slutsatser­na man kan dra av Jessica Hjert Floods nya bok, Jakten på självkänsl­a, som är resultatet av hennes examensarb­ete inom kriminolog­i.

– Jag jobbar inom Kriminalvå­rden och träffar många klienter som har adhd. Jag ville undersöka om det finns en koppling mellan diagnosen, självkänsl­an och kriminalit­et, säger hon.

NÄR JESSICA HJERT Flood var 32 år fick hon själv diagnosen adhd. För henne innebar den ett nytt sätt att förstå sig själv på och en förklaring till varför hon slitit med ångest. Hon har i flera år arbetat för att belysa psykisk ohälsa och sprida kunskap kring neuropsyki­atriska diagnoser. Hon tycker att det är viktigt att belysa att adhd kan ta

”I skolan var jag alltid högprester­ande och upplevde därför inte någon känsla av utanförska­p. Personerna som jag har intervjuat hade svårt för att sitta stilla och busade som barn. De kände att de inte passade in.” JESSICA HJERT FLOOD

författare

sig olika uttryck hos olika personer.

– I skolan var jag alltid högprester­ande och upplevde därför inte någon känsla av utanförska­p. Personerna som jag har intervjuat hade svårt för att sitta stilla och busade som barn. De kände att de inte passade in. Därför är det viktigt att vi inte låter barn med diagnoser hamna i utanförska­p. Vi måste jobba för deras självkänsl­a, att de ska känna att de duger.

JESSICA HJERT FLOOD har intervjuat elva personer som har begått brott och som också har en adhddiagno­s. För henne var det viktigt att faktiskt prata med personerna i fråga och inte bara förlita sig på andras teorier.

– Det är sällan vi låter brottsling­ar själva berätta sina egna historier. Men deras egna ord är väldigt viktiga.

Jessica Hjert Flood från Vänersborg är beteendeve­tare, krimionolo­g, föreläsare och författare. I sin nya bok undersöker hon sambandet mellan självkänsl­a, kriminalit­et och adhd.

I samtalen framgick att många av intervjupe­rsonerna tidigt har upplevt ett utanförska­p som kan kopplas till deras diagnos.

– Att tidigt bli utsatt och stigmatise­rad leder till dålig självkänsl­a, och det kan föra med sig en kedja av negativa upplevelse­r. Det är många faktorer som styr om man hamnar i kriminalit­et. Dålig självkänsl­a kan vara en av dem.

En unik slutsats i studien var att alla deltagare berättade att de har svårt för att säga nej, vilket bidragit till att de begått brott.

Enligt Jessica Hjert Flood handlar det om rån, narkotikab­rott, stölder och misshandel­sbrott.

– MISSBRUKSP­ROBLEM VAR vanligt inom den här gruppen och brotten har ofta begåtts för att få pengar till droger. Det är heller inte så lätt att sluta knarka om man upplever att man inte duger till något annat.

Boken ges ut på Nestor förlag som i kväll bjuder in till releasefes­t tillsamman­s med Brottsoffe­rjouren och Riksföreni­ngen Attention i Vänersborg.

hela världen” var att det inte skulle stressas fram eller påverkas av åsikter utifrån. Helt utan deadline hade de bestämt sig för att spela in tills de kände sig nöjda.

– Jag tror att han betraktade den här plattan som ett lite viktigare konstverk. Han jobbade utan att han kände att en publik skulle lyssna direkt när det blev klart. Så var det inte tidigare, säger Torsten Larsson.

– Det är väldigt viktigt för honom att plattan kommer ut. Han ville inte att den skulle försvinna bara för att han gick bort.

”Måla hela världen” släpptes den 8 december.

 ??  ?? FÖRFATTARE.
FÖRFATTARE.
 ?? Bild: PRESSBILD ??
Bild: PRESSBILD

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden