Ttela

Vm-guldhjälte­n tackade kollektive­t

- INGELA AHLBERG TT

Precis som för två år sedan avgjordes innebandyf­inalen mellan Sverige och Finland efter straffar. Och även i år avgjorde Amanda Delgado Johansson. – Men det var kollektive­t som avgjorde, säger hon.

Guldet i Bratislava var Sveriges sjätte raka Vm-guld. I fem av de sex senaste Vm-finalerna har Finland stått för motståndet i fem. 2009 var det Schweiz.

Sverige vann med 6–5 sedan Emelie Wibron, Sveriges bästa poängplock­are i VM, och Amanda Delgado Johansson satt sina straffar. Finland fick bara in en straff. Den svenska målvakten Sara Hjorting räddade tre.

– Jag stod länge och velade om jag skulle skjuta eller dra. Jag var lite halvnervös och frågade både Anna Wijk och Andreas Lundmark om tips. Till slut bestämde jag mig för att dra, säger Delgado Johansson.

I det senaste Vm-slutspelet var Amanda Delgado Johansson debutant. I år är hon en av de största stjärnorna. Men inför finalen hade det varit skralt med målskyttet från hennes sida med ”bara” fyra mål på fem matcher.

– JAG HAR haft det lite halvknacki­gt, men jag har inte stressat upp mig för det, och har inte varit frustrerad. Inför finalen tänkte jag att jag ville få ut mer i turneringe­n och det gick vägen, säger hon.

I den andra perioden utökade hon Vm-målskörden med 50 procent då hon gjorde både 3–1 och 4–1. Men efter det målet kom Finland tillbaka, reducerade till 2–4 och 3–4 i powerplay. Finlands största stjärna, Veera Kauppi, kvitterade två gånger om i sista perioden och såg till att ta matchen till förlängnin­g och sedan straffar. Blev ni nervösa när Finland började knappa in?

– Det är klart att det finns nervositet när så mycket står på spel och det blev jämnt, men jag tycker att vi hanterade det väldigt bra, säger Delgado Johansson.

Delgado Johansson tycker inte att det var hon som avgjorde matchen.

– Det var kollektive­t som avgjorde, vi är så otroligt starka och imponerar som lag. Det är många som klivit fram under turneringe­n och det var min tur i dag, säger hon.

– Det går inte att beskriva kärleken till laget, det är så himla kul att få göra det här med spelarna och ledarna i det här laget. Vad är styrkan i det här guldlaget?

– Att vi har en så otrolig lagsammanh­ållning utanför planen. Det gör att vi kan prestera på planen. Och så har vi de bästa spelarna i världen.

VM-FINALEN VAR FÖRBUNDSKA­PTENEN

Andreas Lundmarks sista. Han ersätts av Åsa Karlsson. Det var också sista Vm-turneringe­n för målvaktern­a Sara Hjorting och Emelie Frisk.

 ?? Bild: PER WIKLUND ?? GLÄDJE. Sverige jublar efter målet som gav dem Vm-guld.
Bild: PER WIKLUND GLÄDJE. Sverige jublar efter målet som gav dem Vm-guld.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden