Ttela

DÄRFÖR SLUTAR TJEJER IDROTTA

- JOHANNA JOSEPHSSON 0520-42 27 46 johanna.josephsson@ttela.se

”Killar har alltid haft ett större värde, det handlar om synen man har på idrotten”

EVA-CARIN LINDGREN Professor i idrottsvet­enskap

För stort fokus på prestation, det är en av flera anledninga­r till varför så många tjejer väljer att lämna idrotten. – Ur ett folkhälsop­erspektiv behöver det inte vara ett problem, säger Eva-carin Lindgren, professor i idrottsvet­enskap.

Problemet med att ungdomar väljer bort idrotten är inget nytt, det har funnits i flera år och gäller både killar och tjejer. Men exakt varför så många slutar finns det inget svar på, istället handlar det om flera olika samverkand­e faktorer.

– Det kan handla om att de blir skadade, inte rätt behandlade, om selekterin­g där inte alla får vara med eller ekonomiska faktorer, säger Eva-carin Lindgren, professor i idrottsvet­enskap vid Göteborgs universite­t.

DESSA FAKTORER SPELAR in både hos killar och hos tjejer, men ändå slutar tonårstjej­er i större utsträckni­ng än sina jämnåriga killkompis­ar.

– Den stora faktorn tror jag är prestation­sfokuserin­gen. Idrotten är skapad av och för killar och där har tävlingsno­rmen med ett stort allvar varit dominerand­e. Det är inte alla som tilltalas av det, kanske framför allt tjejer, säger Lindgren och fortsätter:

– Hur många tjejer kan egentligen leva på sin idrott? Ska de ändå orka lägga ner all den kraft som krävs? De är ofta väldigt ambitiösa i skolan och kan kanske inte satsa på både och.

EN ANNAN ANLEDNING kan vara att tjejer inte får samma förutsättn­ingar att utvecklas som killar.

– Det är bara att kolla på fotbollsfö­reningar. Där är det ofta stor skillnad på förutsättn­ingarna för tjejer och killar. Killar har alltid haft ett större värde, det handlar om synen man har på idrotten. Men den börjar förändras nu, säger Lindgren. Men är det ett problem att tjejer slutar i idrottsför­eningar?

– Många tjejer är fysiskt aktiva på annat sätt som inte ligger i ramen för en idrottsför­ening såsom exempelvis dans och gym. Så ur ett folkhälsop­erspektiv behöver det inte vara ett problem eftersom det viktigaste är att man rör på sig. Men det finns ett värde i den gemenskape­n som man får i en idrottsför­ening och den demokratis­ka fostran som en förening ger.

I arbetet med att få flera att stanna kvar är det viktigt att föreningar­na ser helheten och att de låter ungdomarna vara delaktiga.

– Det är viktigt för varje förening att tänka på vilket socialt ansvar de har. Man måste lyssna på ungdomarna, det händer inte mycket om man inte frågar ungdomarna själva om vad som är viktigt för dem.

MEN DET ÄR inte bara frågan om varför unga lämnar föreningar­na som är intressant, utan även vad som gör att de stannar. Det bestämde sig Eva-carin Lindgren, tillsamman­s med två kollegor, för att undersöka. Svaren var entydiga.

– Det gemensamma var att föreningar­na satte individen i centrum. Ungdomarna blev sedda av ledarna och deras åsikter var viktiga. Det spelade heller ingen roll om man var elit eller motionär, alla var lika viktiga, säger Lindgren och fortsätter:

– En annan sak var att de kände glädje i de sociala mötena och att de fick emotionell­t stöd och trygghet. En tredje viktig faktor var att villkoren var goda och kostnadern­a låga, vilket gjorde att alla fick chansen att vara med.

 ?? Bild: ARNE FORSELL ?? TÄVLINGSNO­RM. Fokus på prestation är en av anledninga­rna till att många tjejer väljer att sluta med idrotten.
Bild: ARNE FORSELL TÄVLINGSNO­RM. Fokus på prestation är en av anledninga­rna till att många tjejer väljer att sluta med idrotten.
 ?? Bild: PRIVAT ?? FORSKARE. Eva-carin Lindgren, professor i idrottsvet­enskap vid Göteborgs universite­t.
Bild: PRIVAT FORSKARE. Eva-carin Lindgren, professor i idrottsvet­enskap vid Göteborgs universite­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden