Ttela

”En jäkla smällkraft som kan skada”

NYHETER: Reglerna för fyrverkeri­er skiljer sig mellan olika kommuner. I Trollhätta­n riktar kommunpoli­sen kritik mot föräldrarn­a till de ungdomar som olagligt ska ha skjutit raketer under onsdagskvä­llen.

- DANIEL GUSTAFSSON 0520-42 26 00 daniel.gustafsson@ttela.se

I Mellerud måste tillstånd sökas för att ens få skjuta fyrverkeri­er på nyår, medan du i Vänersborg får skjuta hela nyårsafton och nyårsdagen. Trollhätta­ns kommun har försiktigt börjat snegla på Lidköpings lasershow på nyårsafton.

Ute i landet sjunker intresset och toleransen för fyrverkeri­er vid nyår allt mer. Många kommuner har infört hårda regler kring när fyrverkeri­er får skjutas, vissa har till och med försökt, men misslyckat­s med att helt förbjuda fyrverkeri­er.

Flera kommuner, däribland Boden, Linköping och nu senast Lidköping har helt slutat med kommunala fyrverkeri­er till förmån för en lasershow vid tolvslaget.

AV TTELA:S FYRA kommuner är det Mellerud som har hårdast regler kring när fyrverkeri­er får användas. Oavsett tid på året måste tillstånd sökas hos polisen för att få skjuta upp fyrverkeri­er. I Mellerud finns heller inget kommunalt fyrverkeri.

På nyårsafton får du endast använda fyrverkeri­er från klockan 18 till 03 nästföljan­de dag. De hårdare reglerna antogs i april av kommunfull­mäktige. Lilla Edets kommun sponsrar heller inget kommunalt fyrverkeri.

– Jag tycker inte att vi ska lägga pengar på något sådant, säger Carlos Rebero Da Silva (S), kommunstyr­elsens ordförande.

I TROLLHÄTTA­NS KOMMUN får fyrverkeri­er användas utan tillstånd mellan 15 till 01 på nyårsafton. Trollhätta­ns stad är också med och sponsrar ett fyrverkeri. Något som kan komma att ändras.

– Vi har inte haft diskussion­en men vi har ju sett vad de har gjort i Lidköping. Folk vill ha något speciellt på nyårsafton men samtidigt hör hundägare av sig. Vi får diskutera en lösning som passar alla, säger Paul Åkerlund (S), kommunstyr­elsens ordförande.

Vänersborg­s kommun har generösast regler kring när du får använda fyrverkeri­er. Kring nyår får du utan tillstånd skjuta under hela nyårsafton och hela nyårsdagen. Några planer på att ändra reglerna finns inte.

– REGLERNA ÄR antagna för ungefär ett år sedan så några sådana planer finns inte, säger Marie Dahlin (S), kommunstyr­elsens ordförande.

I Vänersborg deltar också kommunen i det kommunala fyrverkeri­et.

– Det är en tradition och traditione­r är till för att följas. Men det är lite tudelat, fortsätter Marie Dahlin.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? MARIE DAHLIN (S).
Bild: STEFAN BENNHAGE MARIE DAHLIN (S).
 ?? Bild: PASI HAKOPURO ?? CARLOS REBERO DA SILVA (S).
Bild: PASI HAKOPURO CARLOS REBERO DA SILVA (S).
 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? PAUL ÅKERLUND (S).
Bild: STEFAN BENNHAGE PAUL ÅKERLUND (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden