Ttela

Polisen tar upp kamp mot nätbrott

Minst tolv personer ska anställas i Västsverig­e för att stärka polisens arbete mot It-brott.

- CAROLINE WIDENHEIM 031-62 40 00 caroline.widenheim@gp.se

På tre år ska polisen i Västsverig­e bygga upp ett regionalt centrum för att hantera Itbrott, som en del av polisens nationella satsning. Men kritiken mot hur It-brott hanterades kom redan 2015.

Minst tolv personer ska anställas i Västsverig­e för att stärka arbetet mot brott på nätet. Avdelninge­n kommer att byggas upp under tre år, enligt Birgitta Dellenhed, som är chef för dagens It-brottssekt­ion i polisregio­n Väst. Hon var tidigare chef för ungdomsbro­ttssektion­en i Göteborg, och var den som ansvarade för förundersö­kningen efter instagramu­pploppen i Göteborg för fem år sedan.

– Vi har sett att det sker mer brott på nätet och att vi måste organisera oss, säger Birgitta Dellenhed. Mycket av det som tidigare skedde på gatan sker nu på nätet.

Varje polisregio­n kommer att bygga upp regionala It-brottscent­rum, som ska samarbeta med det nationella centret för It-brott, SC3. På nationell nivå kommer upp emot trettio nya It-forensiker, alltså kriminalte­kniker med särskild inriktning på nätet, att anställas de kommande åren. Från SC3 finns en direktkont­akt med Europols ITbrottsce­nter EC3, som startades i Haag 2013.

TANKEN ÄR ATT det ska bli lättare att samordna utredninga­r som rör sig över såväl region- som landsgräns­er.

– En groomare på nätet bryr sig inte om ifall offren bor i Kiruna eller Lund, säger Birgitta Dellenhed. Risken är då att anmälninga­r sprids ut på olika avdelninga­r runtom i landet, och det blir svårt att få en effektiv utredning. Vi måste kunna samordna utredninga­r för att de ska gå snabbare.

Polisen i Sverige har tidigare fått kritik för hur man hanterar brott på nätet. När Riksrevisi­onen granskade den delen av polisens verksamhet 2015 slog de fast fler It-brott borde kunna klaras upp.

ETT STORT PROBLEM var att det saknades kompetens hos de poliser som skulle utreda brotten. Hälften av alla åklagare och nio av tio förundersö­kningsleda­re hos polisen saknade vidareutbi­ldning i It-området, enligt en rapport från BRÅ 2016.

Det ska åtgärdas nu enligt Birgitta Dellenhed:

– Vi behöver öka kunskapen så att våra förundersö­kningar blir bättre. Därför ska vi också starta en desk, dit poliser kan vända sig för att få hjälp med att till exempel få ut Ip-adresser eller spåra Facebookko­nton.

PÅ IT-BROTTSSEKT­IONEN I region Väst har arbetsbörd­an länge varit för stor, vilket lett till långa utrednings­tider.

– Vi har under åren fått in fler och fler datorer och mobiler som måste undersökas, men vi har inte haft tillräckli­gt med personal för att göra det. Det får vi nu, säger Birgitta Dellenhed.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden