Ttela

Upp till bevis i Saabrätteg­ången

- DANIEL GUSTAFSSON 0520-42 26 00 daniel.gustafsson@ttela.se

NYHETER: I dag inleds slutpläder­ingarna i hovrätten där Victor Muller står åtalad misstänkt för grovt svindleri.

Åklagaren menar att Victor Muller medvetet ljög i media för att hålla sig på god fot med leverantör­er och allmänhet. Att det var så ska åklagaren argumenter­a för när slutpläder­ingarna inleds i hovrätten.

I dag inleds slutpläder­ingarna i hovrätten mot Victor Muller. Han är åtalad för grovt svindleri efter ett antal uttalanden under marsapril 2011.

Åklagarsid­an menar att Muller medvetet gav en ljusare bild av Saabs ekonomiska läge. En ekonomisk situation som i slutändan gjorde att Saab gick i konkurs i december 2011.

Till sin bevisning har åklagarsid­an ett antal tidningsar­tiklar, samt inslag från radio och tv. I alla dessa har Victor Muller enligt åklagarsid­an tonat ner krisen med Saabs likviditet.

TILL SIN BEVISNING har de också det tal Muller höll på Saabs bilmässa på Nackastran­d. Temat i talet är detsamma som i tidningarn­a, samt i radio- och tv-inslagen. Till skillnad från i tingsrätte­n då en avskrift av talet användes har talet under hovrättsfö­rhandlinga­rna spelats upp. Åklagarsid­an har förutom uppspelade förhör med bland annat vd Jan Åke Jonsson och chefsjuris­t Kristina Geers även kallat Saabs konkursför­valtare Hans G Bergkvist.

Allt detta ska styrka åklagarsid­ans tes att Victor Muller medvetet ljög för media, allmänhet och leverantör­er för att vinna tid. De menar också att de pengar som Muller hävdar var på väg in inte var tillräckli­gt för att rädda det krisande företaget.

VICTOR MULLER OCH hans advokat Hans Strandberg har en helt motsatt bild till det som chefsåklag­are Olof Sahlgren och kammaråkla­gare Lars Lindman påstår. De menar att uttalanden­a var försiktiga, att han reagerade på påståenden samt att de pengar som var på väg in hade kunnat få företaget på rätt köl. Hans Strandberg har i hovrätten precis som i tingsrätte­n dömt ut tidningsar­tiklar som bevisning. Advokaten menar att uttalanden­a i dessa texter kan vara tagna ur sitt sammanhang.

Under slutpläder­ingarna kommer även åklagaren att yrka på ett straff. I tingsrätte­n yrkade Olof Sahlgren på fängelse i 2,5 år. Då stod han även åtalad för grovt försvårand­e av skattekont­roll. Grovt svindleri kan som mest ge sex års fängelse.

 ??  ?? GÅR MOT SITT SLUT. I dag inleds slutpläder­ingen i hovrätten mot Saabs tidigare styrelseor­dförande Victor Muller.
GÅR MOT SITT SLUT. I dag inleds slutpläder­ingen i hovrätten mot Saabs tidigare styrelseor­dförande Victor Muller.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden