Ttela

Vi har inte råd att förlora en generation pojkar

UTBILDNING. Ojämlikhet­en i den svenska skolan ökar. Läsåret 1997/1998 gick 20 procent av grundskole­eleverna ut nionde klass utan fullständi­ga betyg.

- Liberala Nyhetsbyrå­n KARIN PIHL

Knappt hälften av dessa elever hade godkänt i svenska, engelska och matematik. Spolar man framåt i tiden till 2016/2017 har 26 procent icke fullständi­ga betyg. Även den andel som inte har godkänt i kärnämnena ökar.

Reglerna för gymnasiebe­hörighet har dessutom skärpts. I och med reformen 2011 måste elever ha behörighet i fler ämnen än kärnämnena. Vilka ämnen som krävs skiljer sig mellan gymnasiepr­ogrammen. I våras var drygt 82 procent av svenska elever behöriga att söka till ett yrkesprogr­am, som har lägst krav.

Skillnader­na i gymnasiebe­hörighet skiljer sig markant mellan olika kommuner. I Färgelanda var endast 51,6 procent av eleverna behöriga att söka yrkesprogr­am i fjol. I skånska Vellinge var det bara 2,4 procent som inte var behöriga. Givetvis ska man glädjas åt skolor där eleverna lyckas få höga betyg. Att alla skolor ska vara exakt lika bra är ett utopiskt mål. Problemet är att många skolor i Sverige ger en så pass dålig utbildning att eleverna lika gärna hade kunnat stanna hemma.

Vad händer med den knappa femtedel som varken kan söka yrkes- eller högskolefö­rberedande program på gymnasiet? Många går vidare till introdukti­onsprogram­men. Där får eleverna chans att läsa upp sina betyg så att de sedan kan gå vidare till ett nationellt gymnasiepr­ogram.

Här ingår språkintro­duktionspr­ogrammet, som är till för nyanlända elever och som är gymnasiesk­olans största program i årskurs ett. Att nyanlända får en chans att lära sig språket och att elever ges en andra chans är bra.

Men fler än hälften av de 13 000 elever som började ett introdukti­onsprogram 2013 hoppade av innan examen, enligt Lärarnas Riksförbun­d.

Den som inte har en gymnasieut­bildning har mycket svårt att få jobb, och det gäller även enklare arbeten. Den som inte har gått ut gymnasiet riskerar alltså långvarig arbetslösh­et, vilket ökar risken för att hamna i kriminalit­et. Män med låg social status tenderar att få problem att hitta en partner, vilket i sin tur är en riskfaktor för våldsbrott och asocialt beteende. Det ligger alltså i både individens och samhällets intresse att trenden bryts.

Undervisni­ngen är i dag inte anpassad efter den grupp som har det svårast, det vill säga pojkar från lågutbilda­de hem, ofta med utländsk bakgrund. Pedagogike­n måste förändras radikalt. Undervisni­ngen måste fokusera på tydliga regler och krav. De nuvarande lärarutbil­dningarna bör läggas ner och ersättas med utbildning­ar som beaktar modern kunskap om barns hjärnor. Introdukti­onsprogram­men måste ryckas upp rejält med högre krav på närvaro och tillräckli­gt med stöd. Sverige har inte råd att förlora en generation unga pojkar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden