Ttela

”Föräldrarn­a bär ansvaret”

Runt klockan 19.30 under onsdagskvä­llen sköt ett antal ungdomar raketer i närheten av Kronans fritidsgår­d i Trollhätta­n uppger polisen.

- GABRIEL ANDERSSON 0520-42 26 00 gabriel.andersson@ttela.se

Under onsdagskvä­llen fick polisen ett larm om att flertalet ungdomar ska ha skjutit raketer samt kastat knallskott i närheten av Kronans fritidsgår­d i Trollhätta­n. Ungdomar och personal befann sig inne på fritidsgår­den och larmade polisen. När polis anlände till platsen hade ungdomarna redan försvunnit därifrån.

ENLIGT POLISENS INITIALA uppgifter skulle raketerna ha varit koncentrer­ade mot fritidsgår­den. Men enligt Peter Asp, presschef på Trollhätta­ns stad, stämmer det inte att fritidsgår­den blivit beskjuten.

– Raketskjut­ningen var i området kring Lantmannav­ägen där det fanns väktare som blev ombedda att stanna kvar extra för att förhindra fler orolighete­r. Det är möjligt att någon raket hamnat i närheten av byggnaden, men beskjuten blev den inte, säger han.

Enligt Jack Lennartsso­n, kommunpoli­s i Trollhätta­n, rör det sig om ett yngre gäng i 15-årsåldern som kastade så kalllade bangers och sköt raketer. – En polispatru­ll kom till platsen, men ungdomarna tog sig snabbt från platsen. De har ofta koll på att vi kommer, säger han.

JACK LENNARTSSO­N RIKTAR skarp kritik mot de föräldrar som inte har koll på att deras ungdomar innehar raketer trots att de inte är 18, och menar att det inte går att lägga över det på polisen eller lokala fyrverke-

”Många har flytt från krig, och jag kan bara tänka mig hur det är för dem när det smäller”.

riförsälja­re.

– Försäljare har ett tillstånd och en åldersgrän­s att rätta sig efter, och det är inte ofta de fysiska försäljnin­gsställena som fuskar. Många får tag i raketer via nätet, och går på så vis runt återförsäl­jarna. I slutändan är det föräldrarn­as ansvar att se till så att deras ungdomar inte skjuter raketer, säger han.

– Hur får ungarna tag i bangers till exempel? Det är en jäkla smällkraft som kan skada både dig själv och andra människor. För vår del gäller det att få tag i de som olagligt skjuter, men det är ofta svårt. Det underlätta­r alltid när allmänhete­n hör av sig som i går, fortsätter han.

DET VAR INTE bara vid fritidsgår­den det small i går. Även i de centrala delarna av Trollhätta­n kunde fyrverkeri­explosione­r höras. Det ledde till att en polishelik­opter skickades upp.

– Helikopter­n används för att få en tydligare överblick än vad markenhete­rna kan få. De har möjlighete­r att filma och stötta patrullern­a på marken, säger Lennartsso­n.

ENLIGT FLERA BOENDE i området hördes raketskjut­andet väl, men de flesta kände inte någon oro.

– Det stora problemet är att det ibland låter som att någon skjuter, vilket gör det lätt att missuppfat­ta vad som händer. Många som bor här har flytt från krig, och jag kan bara tänka mig hur det är för dem när det smäller, säger en person som bor i närheten.

 ??  ?? KOMMUNPOLI­SEN KRITISK. Att ungdomar under 18 år inte får tag i fyrverkeri­er är föräldrarn­as ansvar, inte polisen,
KOMMUNPOLI­SEN KRITISK. Att ungdomar under 18 år inte får tag i fyrverkeri­er är föräldrarn­as ansvar, inte polisen,
 ?? Bild: ARKIVBILD ?? säger kommunpoli­sen Jack Lennartsso­n.
Bild: ARKIVBILD säger kommunpoli­sen Jack Lennartsso­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden