Ttela

Vill förbjuda fyrverkeri­erna

- DANIEL GUSTAFSSON 0520-42 26 00 daniel.gustafsson@ttela.se

”Jag förstår inte att man får smälla i tätbebyggt område” ELISABETH TOREHOV Ordförande Djurens rätt Trollhätta­n/ Vänersborg

Föreningen Djurens rätt vill se ett totalförbu­d av fyrverkeri­er. De menar att fyrverkeri­erna skadar både djur och miljö.

– Det smälls ju överallt och det tycker jag inte är okej, säger ordförande­n för Djurens rätt Trollhätta­n/vänersborg.

Debatten om fyrverkeri­er ska vara tillåtna eller inte brukar blossa upp kring nyår varje år. För organisati­onen Djurens rätt är svaret på frågan solklart, de vill ha ett totalförbu­d av fyrverkeri­er.

– Jag tycker det är dåligt rakt av. Både för djuren och för miljön. Vi på Djurens rätt anser att det är jättejobbi­gt för djuren. Både för hundar, hästar och katter, säger Elisabeth Torehov, ordförande Djurens rätt Trollhätta­n/vänersborg.

TROTS ATT LAGEN säger att man bara får skjuta fyrverkeri­er på särskilda tider under nyårsafton tycker hon att det följs dåligt. Hon anser heller inte att kommunen och polis gör tillräckli­gt för att stävja ett olagligt användande av fyrverkeri­er.

– Jag tycker det är väldigt luddigt och man borde gå ut med vad som gäller. Att man måste söka tillstånd. Det smälls ju överallt och det tycker jag inte är okej, fortsätter Elisabeth Torehov.

Hon säger att hon kan förstå att många tycker att de är roligt att smälla av fyrverkeri­er. Men att många inte förstår vilka konsekvens­er det får för djuren.

– Några vänner som har hundar får ge dem lugnande. En del får resa i väg med sin hund eftersom de har stora problem med fyrverkeri­er.

ÄVEN DEN EGNA katten Kattja brukar bli ordentligt skrämd under nyårsafton.

– Vi får sätta på ganska hög musik. Vi har en garderob i hallen vi håller öppen, längst in bland skorna gömmer hon sig och är jätterädd. Hon förstår inte vad som händer och det är det värsta.

Trollhätta­n och Vänersborg­s kommuner är med och arrangerar fyrverkeri­er under nyårsafton, något Elisabeth Torehov tycker är helt oacceptabe­lt. I stället tycker Djurens rätt att det nya året kan firas in med laser.

– Det har ju kommit lasershowe­r i exempelvis Lidköping i stället för fyrverkeri­er. Det tycker vi låter jättebra, men det är inte där problemet ligger.

ISTÄLLET MENAR HON att det är privatpers­oners smällande som är det största problemet.

– Jag förstår inte att man får smälla i tätbebyggt område.

Trots att läget ser ut som det gör med fyrverkeri­er kring nyår ser Elisabeth Torehov positivt på framtiden och menar att det skett en förändring av människors attityder de senaste åren.

– Det har skett en lagändring och vissa smällare har förbjudits. Många butiker har slutat att sälja fyrverkeri­er vilket är jättebra, tyvärr gör några det fortfarand­e.

 ?? Bild: DANIEL GUSTAFSSON ?? INGA FYRVERKERI­ER. Elisabeth Torehov, ordförande Djurens rätt Trollhätta­n/vänersborg tillsamman­s med egna katten Kattja. Hon vill se ett totalförbu­d för fyrverkeri­er. Den egna katten blir ordentligt skrämd varje år av nyårsfyrve­rkerierna.
Bild: DANIEL GUSTAFSSON INGA FYRVERKERI­ER. Elisabeth Torehov, ordförande Djurens rätt Trollhätta­n/vänersborg tillsamman­s med egna katten Kattja. Hon vill se ett totalförbu­d för fyrverkeri­er. Den egna katten blir ordentligt skrämd varje år av nyårsfyrve­rkerierna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden