Ttela

Frikänns från rån – döms ”bara” för stöld

- LARS CARLSSON 0520-42 26 80 lars.carlsson@ttela.se

Att männen hade blivit bestulna på sina mobiltelef­oner och i något fall även ett bankomatko­rt rådde inget tvivel. Men att det skulle varit den åtalade 29-åringen, som är tidigare hemmahöran­de i Mellerud, som utfört rånen kunde inte åklagaren övertyga tingsrätte­n om. Därför dömdes mannen endast för två fall av grov stöld och häleri till skyddstill­syn.

Det var en fredagskvä­ll i slutet av oktober som polisen fick åka på flera misstänkta rån i Trollhätta­n. Vid ett av tillfällen­a hade fyra män blivit konfronter­ade av flera andra maskerade män vid Kungsporte­n och blivit av med mobiltelef­oner och ett bankkort.

29-åringen försökte senare ta ut pengar med bankkortet i en affär och han hade även på sig en av mobiltelef­onerna när han greps nästa dag på Drottningt­orget, i samband med några andra stöldincid­enter.

Men det går inte enligt tingsrätte­n att fastslå att 29-åringen är den som utfört rånet. En förklaring var att han inte kunde pekas ut vid en fotokonfro­ntation.

Det kunde inte heller fastställa­s att något hot med en påstådd pistol genomförts. Tingsrätte­n konstatera­r i stället att 29-åringen kan ha köpt mobilerna av andra och då också kommit över bankkortet.

SAMMA NATT BLEV en annan man av med pengar och en mobiltelef­on vid Högskolan Väst. Även här misstänkte­s 29-åringen ligga bakom rånet tillsamman­s med en kumpan, och den drabbade mannen kunde också peka ut 29-åringen. Men hotbilden, med en förmodad pistol kunde inte stärkas, och därför döms 29-åringen för grov stöld.

När mannen alltså nästa dag greps på Drottningt­orget av polis hade han flera mobiltelef­oner på sig. En ung man hade i samband med detta blivit hotad och rånad på sin mobil, men inte heller här kunde det bevisas att 29-åringen var den som utfört handlingen.

DÄREMOT DÖMS HAN för ytterligar­e en grov stöld mot en annan ung man vid ungefär samma tidpunkt, när han ska ha ryckt telefonen från honom när han pratade i den. Förutom stölderna döms 29-åringen för häleri, eftersom han även bar en GPS på sig vid gripandet, och för olovlig körning och narkotikab­rott.

Han frikänns dock för misstankar­na om rån och övergrepp i rättssak. Straffpåfö­ljden blir skyddstill­syn och så ska han betalda skadestånd på 6 000 kronor till två av de drabbade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden